Business Class

Stig Severinsen: Global Superman

Stig Severinsen fra Aalborg har globale intentioner. Verdens bedste fridykker vil lære hele verden at trække vejret bedre, og internationale erhvervsledere er klar til at lytte.

Tekst: Kim Konnerup – Foto: Casper Tybjerg/www.ttf.dk

Fire gange verdensmester i fridykning. Otte Guiness-verdensrekorder, herunder den rekord han satte for ganske nylig i Discovery Channels “Superhuman Showdown”, hvor han holdt vejret i 22 minutter under vand. 22 minutter! Cirka lige så lang tid som det vil tage at læse denne artikel.

Stig Severinsen, der trådte sine barnesko i Aalborg og tog sine første svømmetag i Sofiendalskolens svømmehal, har udviklet sin åndedrætsteknik til noget nær perfektion. Men lige præcis den viden, han har opbygget om åndedrættet og dets indvirken på både krop og sjæl, kan være til gavn for alle mennesker. Og den viden er efterspurgt i hele verden.

JEG SPILDER MIN TID I DANMARK

– Jeg kan slet ikke være alle steder, hvor folk vil booke mig. Jeg har godt nok et bookingbureau i Danmark, men jeg satser slet ikke på Danmark. Jeg spilder min tid i Danmark. Jeg har trådt mine barnesko her og elsker Danmark på utrolig mange måder. Men det er godt nok et lille land, når man har globale intentioner.

Hans pointe er ganske simpel. Ved et foredrag i Danmark når han ud til få hundrede mennesker. Ved at deltage i et TV-program på Discovery når han 1,2 millarder seere. Alligevel har han sat halvanden time af til at møde Business Class på en cafe i Århus, hvor han bor nu. Når han altså er i Danmark. Aftenen før vores møde er han landet fra Spanien. Dagen efter skal han til Hong Kong og siden til Californien. Stig lever globalt.

– Jeg rejser rundt i hele verden. Fortæller om det, skriver om det, holder foredrag, workshops. Arbejder meget hands on med folk. Jeg arbejder med alle mennesker, men fokuserer på tre grupper – erhvervsfolk, topatleter og genoptræning. Businessfolk og CEOs, for de har rigtigt travlt og vil gerne performe bedst muligt.

GOLDMAN SACHS PÅ KUNDELISTEN

Så langt er Stig ikke meget anderledes end andre topatleter, der også er populære som foredragsholdere, peptalkere og inspiration for erhvervslivet.

– Erhvervsfolk kan godt lide peakperformance idrætsfolk. De ved du kan noget specifikt, fordi du er en dygtig sportsmand, og det vil de gerne lære. Hvad er opskriften? Men jeg prøver at tage det et skridt videre ved at udvikle redskaber, som de kan bruge, også derhjemme i privaten.

På kundelisten er store, kendte virksomheder, både herhjemme og i udlandet. Arla, Apple, Goldmann Sachs for at nævne nogle få.

– Jeg har for eksempel lavet et forløb for banken Goldman Sachs i London, hvor jeg talte for deres traders. De skal tage hurtige beslutninger, og det handler meget om nærvær, intuition og mavefornemmelser. Åndedrættet er et redskab man har med sig hele tiden. Og man kan bruge det i alle aspekter af livet. Jeg bruger det i forhold til performance og konkurrencer, men jeg træner også mange CEOs som bruger det i forhold til præsentationer og til at være mere nærværende.

LÆREN OM ÅNDEDRÆTTET

Stig Severinsen har selv udviklet sit ‘livskoncept’, som han har givet navnet ‘Breatheology’. Udover sin praktiske erfaring bygger han på sin viden fra en universitetsgrad i biologi og en ph.d. i medicin.

– Breatheology er læren om åndedrættet. Jeg har brugt mange år på at skabe denne livsfilosofi eller livskoncept, som omfatter hele åndedrættet. Både det at trække vejret – som er vigtigt i forhold til at få ilt og energi og overskud – men også det at holde vejret. Altså pauserne og alt det der ligger ind i mellem, ligesom i musik og poesi er det vigtigt med pauserne for at få helheden frem.

Han kobler sin erfaring fra peakperformance og sin viden om moderne medicin og naturvidenskabelig forskning med en interesse for yoga, både den indiske, men også andre tilgange fra afrikanske, sydamerikanske og asiatiske kultur.

– Skal man sige det ultrakort, så er Breatheology et globalt sundhedskoncept, som ser 360 grader rundt om åndedrættet og alle de muligheder og potentiale, der er i koblingen til sindet og måske også til sjælen. Det er et krydsfelt mellem de tre felter: hardcore sport, hardcore videnskab og hardcore visdom.

DET ER IKKE ROCKET SCIENCE

Stig kaster sig ud i en forklaring om det grundlæggende princip i Breatheology. Forventer man en indviklet videnskabelig forklaring, bliver man slemt skuffet. I Stigs opfattelse og ligeledes i hans formuleringer, er det hele ganske enkelt. Det er ikke ‘rocket science’, som han siger gentagne gange.

– Åndedrættet er livstråden i alt vi laver. Vi trækker vejret 20-30.000 gange i døgnet. Det tænker folk ikke over som det første, når de står ud af sengen. Men det burde man måske gøre. Breatheology er også ’the art of conscious breathing’. Hele kernekonceptet er en højere bevidsthed om åndedrættets mange fantastiske potentialer.

Stig snapper en ordentlig mundfuld luft. Senere fortæller han, at det ikke er noget han er bevidst om. Hans krop mangler ilten, og hans tillærte teknikker sætter ind. Simpelt.

– Hver eneste af kroppens tredive trilliarder celler skal have ilt. Folk trækker kun vejret 70-75%. Man bruger kun trefjerdedele af sin lungekapacitet. Man kan sige det på en anden måde: Hver gang man trækker vejret mister man 25% af den energi, man kunne have fået. Det gør man så 30.000 gange om dagen.

Stig kigger smilende og intenst hen over bordet, mens han lader tanken synke helt ind hos modtageren

– Det er lidt sløset at ødsle livsenergi på den måde, for noget som er helt gratis! Det kræver kun en bevidsthed og ikke andet. Så bliver du bedre til at trække vejret, til at bruge dit mellemgulv og optimere din lungekapacitet.

TRÆK VEJRET

Stig skrev en bog om sine tanker og teknikker – Træk Vejret – der oprindelig udkom på Gyldendal i 2008. Det er konceptet herfra, han har udviklet og udviklet. Han så hurtigt det globale potentiale og fik bogen oversat til engelsk.

– Det var lige der boblen sprang og krisen kom. Verden begyndte at se anderledes ud, men folk begyndte også at se anderledes på verden. Hvor det ikke kun er økonomi og materielle ting, der er i fokus, fordi de forsvandt. Mange mistede deres økonomiske fundament og alle de dejlige ting de havde. Men så finder man ud af, at der er andre ting der er vigtigere. Helbred, familie, gode venner … og tid måske.

Da den bølge ramte verden, var Stig klar med bogen. Siden er den oversat til flere af de største sprog. Spansk, kinesisk, russisk. Der er lige lavet aftale om oversættelse til arabisk, og næste sprog bliver portugisisk.

– Det er et tilbud i en travl hverdag. Eller i en virkelighed, som tit er forskellig fra den jeg har. Breatheology er et meget fleksibelt system. Selve bogen er bygget op efter syv hovedafsnit, syv trin, hvor man starter med afslapning og afspænding. Hvor man lærer de basale ting for at slappe af. Komme ned i roligt tempo og få adgang til den del af nervesystemet, der handler om ro – at få pulsen ned og få blodtrykket ned.

Bogen indeholder forskellige teknikker og praktiske eksempler. Der er noget til sport, så man kan blive bedre til at performe hvad enten det er jogging, maraton eller enhver træning. Men også rehabilitering og genoptræning efter sygdom og ulykke. Det favner bredt.

MAN KAN IKKE SNYDE ÅNDEDRÆTTET

– Det er også stress, jeg arbejder med hos folk. I forskellige afskygninger. Hvad gør åndedrættet ved os? Hvordan har vi det? Det er åndedrættet en fin indikator på hele tiden. Man kan ikke snyde sit åndedræt. Man kan snyde sin chef og måske også sin kone.

Stig demonstrerer hvordan vi trækker vejret, når vi stresser. Han holder en hånd helt oppe på brystkassen og begynder at trække vejret i hurtige stød.

– Hvis vi er stressede, så sidder åndedrættet helt oppe i brystet. Hvis vi er angste eller har uro, eller bare er fysisk pressede, så puster vi og hiver efter vejret. Hvis man løber fem kilometer og sprinter de sidste 500 meter, så kan man ikke bare sidde og ikke trække vejret meget. Vi kan ikke snyde åndedrættet – man kan  ikke ’fake till you make it’. Det kan man på et psykologisk plan ved at smile, selvom noget gør ondt. Man kan forberede sig til en præsentation ved at tage pænt tøj på og se selvsikker ud. Men åndedrættet taler altid sandheden.

STRESS BLOKERER FOR ALT

– Det der sker, når folk bliver stressede – især når de går i panik – så mister de al kontrol. Man blokerer mentalt for alt. Tankegang, logisk overblik. Du kender det selv, vi har jo alle prøvet at være stressede, vi er ikke engle. Og man føler, at man ikke kan stoppe op – ’det har jeg ikke tid til lige nu!’ Man bliver aggressiv: ’det kan jeg slet ikke overskue nu!’

Stig taler hurtigt og fægter med armene, mens han illuderer stress. Han river sin tilhører med i en forpustet, jagende talestrøm. Så stopper han op og tager en dyb indånding og puster langsomt ud. Så taler han roligt.

– Åndedrætsteknikker kan være med til at stoppe den tilstand. Det gør man over tid. Du ændrer dit nervesystem – det er det, som det hele handler om. At du tager vare på dig selv., du tager ansvar for dit liv og din virkelighed. Du tager ansvar for dine drømme og hvad du vil nå, men også hvad du vil ofre for det. Rejsen derhen. Processen.

AT ARBEJDE UDEFRA OG IND

Stig ser åndebrættet både som en indikator for vores sindstilstand, men samtidig som en vej ind til sindet og kroppen. Vi kan bruge åndedrættet positivt til at få mere energi, mere fokus og mere kreativ tankegang. Også i forhold til de ting der måske skal ændres – negative tanker, angst eller stress.

– Jeg kalder det også at arbejde udefra og ind. Det er det, der er helt forskelligt i Breatheology hvis du sætter det op imod for eksempel positiv psykologi, mindfullness eller ACT (acceptance and commitment therapy), som er meget oppe i tiden. Jeg er meget interesseret i de ting, og der er mange gode redskaber, men det er stadigvæk at ændre tanker med tanker – det er indefra og ind. Hvis man allerede har harddisken fyldt op – som man typisk har hvis man er stresset og mangler overskud – så er det svært at begynde at bruge andre tanker til at ændre sine tanker.

– Så synes jeg, åndedrættet er så befriende nemt, fordi man arbejder udefra og ind. Du arbejder med luften der kommer ind, med energien der strømmer ind i kroppen. Og DET giver en afslappende effekt på kroppen, fordi den kan mærke, at ’hov, nu slapper han af’ fordi åndedrættet falder til ro.

Igen følger Stigs vejrtrækning hans ord. Hans krop demonstrer hele tiden meningen med hans udsagn. Lige nu mærker man roen bølge ud af Stigs krop, så den nærmest fylder lokalet. Kort efter fortsætter han energisk.

– Og så har det den dejlige bivirkning, at effekten er umiddelbar. Hvis jeg sætter mig ned med en person – uanset om det er en direktør, en topatlet eller en patient der er til genoptræning – så har åndedrættet en umiddelbar effekt. Det er så simpelt, at når åndedrættet falder til ro, så falder pulsen også. Hjertet slår i forhold til åndedrættet. Der er ikke noget rocket science i det, det er så ultrasimpelt.

ÅNDEDRÆT KAN ØGE SALGET

I forbindelse med Stigs nye verdensrekord talte han også for salgsafdelingen hos Discovery Channel. Hans budskab giver rigtig god mening for sælgere, der har behov for at være nærværende i forhold til deres kunder.

– Vi udsender og modtager mange signaler ubevidst. Mange gange ved vi ikke, hvorfor vi siger nej til en sælger. Ved at bruge åndedrættet og være bevidst om det, når man er afslappet i den måde man trækker vejret på, udsender man også et ubevidst signal om, at man er godt tilpas, hviler i sig selv og stoler på sit produkt.

– Man er nærværende når man er i sit åndedræt, for man kan ikke trække vejret fra i går, og man kan slet ikke trække vejret fra i morgen. Man kan kun trække det her og nu, og det bringer dig tilbage til et nærvær. Når man er nærværende, er man også nærværende over for sin kunde. Det giver en autencitet over for kunder, at man er til stede her og nu.

GENOPTRÆNING OG SMERTELINDRING

Stig fortæller, at Breatheology er blevet hans måde at møde folk i verden på. At give dem nogle redskaber de kan bruge i forskellige situationer. Det er en rejse for ham selv også, og han lærer nyt hele tiden.

– Jeg har lavet et fire-måneders genoptræningsprojekt i PTU København, Danmarks største genoptræningscenter. Jeg er hjemme hver måned i Danmark fra mine rejser til USA, Bahamas og hvor jeg ellers er, for at arbejde med tolv patienter, der har postpolio – en meget voldsom og ødelæggende sygdom.

Han arbejder blandt andet med, hvordan patienterne får mest mulig ud af deres lungekapacitet. Hvordan man kan øge deres mobilitet, hvordan man kan bruge åndedrættet som smertelindring, og hvordan man kan bruge åndedrættet til at få en positiv indstilling og til at få lys i kinderne.

– Det der er fantastisk er, at vi alle er i samme båd. Vi trækker vejret på samme måde, det har samme funktion i vores krop. Lige meget hvilken sygdom du har, eller hvor du er i livet, så er åndedrættet en mekanisme, der fungerer på samme måde. Men det kan finjusteres, men lige meget om du kan bevæge armene eller mangler et ben, så har du altid åndedrættet.

– Man kan faktisk lave konditionstræning med åndedrættet alene. Det er simpelt. Når man arbejder med åndedrættet, arbejder man med hjertet, for puls og åndedrættet hænger fuldstændig uløseligt sammen.

VI HAR KRONISK ILTGÆLD

I den travle, moderne verden undrer det ikke Stig, at stress er blevet vor tids folkesygdom. Men også her har han  nemt ved at at trække en fordbindelse til vores åndedræt.

– Når folk falder om med stress, blodprop og hjerneblødning, så er det fordi man trækker vejret for hurtigt og for højt. Man får ikke ilt nok ned i lungerne, og så skal hjertet arbejde hårdere for at få ilt rundt til alle cellerne. Hele kroppen er samtidig i alarmberedskab på grund af adrenalin, når man har stress, så cellerne forbruger endnu mere ilt. Det hele kører hurtigere, hjernen kører hurtigere, og den forbrænder rigtig meget ilt.

Han forklarer at i sport taler man om ‘iltgæld’. Hvis man har løbet en lang tur og standser op, så står man bagefter og puster og hiver efter vejret, fordi man har en iltgæld, der skal betales tilbage.

– Men i vores samfund har vi faktisk kronisk iltgæld. Man er hele tiden bagud med åndedrættet, så hjertet skal arbejde hårdere. Så får man højere blodtryk. Altså tingene er så simple i min verden. Det er ikke rocket science, hvorfor folk er syge, og hvad vi kan gøre for at helbrede os selv. Uden medicin og piller. Astmamedicin og antidepressiver. Der er meget vi kan gøre, bare ved at tage fat i åndedrættet.

ONLINE-SATSNING MED VERDENS BEDSTE

Stig vil gerne have spredt sin livsfilosofi ud til hele verden, men man kan kun være et sted ad gangen. Derfor satser han på at ‘klone’ sig selv ved hjælp af internettet. Han har skabt et online ‘Breatheology Academy’ i samarbejde med nogle af verdens bedste it- og marketingsfolk i Californien.

– Jeg er begyndt at se på onlinetræning, og det er en af grundene til, at jeg rejser til USA for at arbejde med de dygtigste udviklere og internetmarketingfolk. For at få min viden ud og gøre den tilgængelig for folk. Jeg er gået skridtet videre, så det ikke kun er vidensdeling, men også læring. Der er videoøvelser for eksempel. Et åndedræt er svært at beskrive i ord, men på video kan man se, hvordan det præcis foregår, hvordan mellemgulvet skal bevæge sig.

Stig taler begejstret om mulighederne inden for IT og online markedsføring, et emne der tydeligvis interesserer ham næsten lige så meget som åndedræt og fridykning. Men også kun næsten. Han ser store muligheder for at udbrede kendskabet til Breatheology globalt gennem nye onlineplatforme.

– Jeg vil da håbe, at virksomheder for eksempel kan se potentialet i at give deres medarbejdere et livsvarigt medlemskab af Breatheology Academy i julegave. Det er da bedre og mere meningsfyldt end en flaske rødvin eller en æske chokolade!

MISSION ELLER BUSINESS?

Man mærker tydeligt gløden i Stig, når han taler om alle de muligheder der ligger i åndedrættets potentialer. Så når talen falder på, hvordan han er ved at udvikle sin filosofi til en verdensomspændende forretning med bogudgivelser, onlineportal og merchandise melder spørgsmålet sig helt naturligt: Er Stig en missionær eller en forretningsmand?

– Jeg er begge dele. Jeg er da stolt over, at jeg har haft forretning i ti år, og det går fint. Samtidig med at jeg har færdiggjort min uddannelse og blevet cand.scient og ph.d., og har vundet fire verdensmesterskaber, otte guinnessrekorder og meget andet. Jeg er bestemt forretningsmand. Der er ingen skam i både at have en mission og at tjene penge. I USA siger man, at det næsten er min pligt at lave en god, bæredygtig forretning. For så kommer budskabet endnu længere ud.

Han er nu ikke mere forretningsmand, end at han aldrig har haft en forretningsplan eller endda et budget.

– Nu er det heldigvis gået godt nok, så jeg har aldrig skullet låne penge, og jeg har kunnet betale mine medarbejdere. Det er måske luksus, men jeg knokler også røven ud af bukserne. Det er hårdt arbejde, så det handler også om at gøre tingene smart. Jeg har ikke en plan, men jeg har altid haft en retning. Jeg zigzagger meget, men der er altid en retning.

– Jeg har lært, at det ikke gør noget. At der ikke er nogen skam i at have en mission og brænde for sin drøm.  Men jeg håber aldrig at jeg kun bliver forretningsmand, for så begynder budskabet at være hult. Jeg vil gerne være forretningsmand, men det må aldrig kvæle missionen. Jeg er heldigvis barnlig og naiv nok til at synes, at det altid vil være sjovere at svømme rundt og filme, end at sidde og lave regnskaber.

 

—-

FUCKING TØRSVØMNING!

Stig Severinsen kan med ét ord beskrive alt der er galt med dagens Danmark:

“Får vi stress, fordi vi trækker vejret forkert, eller trækker vi vejret forkert, fordi vi er stressede? Det er jo hønen og ægget, men begge dele er rigtigt. Vi har jo ikke en kultur, hvor vi for alvor arbejder med vores krop. Vi har ikke engang svømning i skolen længere! Vi har fucking tørsvømning! Tørsvømning?

Der er ikke råd til noget som helst i Danmark længere. Man har skåret svømning væk, så børn lærer ikke at svømme mere. De ligger på land på maven og lærer svømmetag. Er det ikke sørgeligt? Det er der vi er kommet til i Danmark, hvis man skal sige det med et billede. Så behøver man ikke snakke økonomi, kriser, socialhjælp og to års dagpenge.

Tørsvømning! For mig der er født i fiskens tegn og er opvokset i Aalborg Svømmeklub er det helt horribelt. Børn lærer ikke kropslighed, så helt fra barndommen går det galt. Vi lærer ikke at bruge kroppen. Svømning er en rimelig vigtig ting at lære, men det handler også om at få en kropslig erkendelse. Der skulle være idræt i skolen hver dag.”

FAKTABOKS

Navn: Stig Åvall Severinsen

Født: 1973, Aalborg

Fire-dobbelt verdensmester i fridykning

Otte verdensrekorder – heriblandt at holde vejret under vand i 22 minutter, sat 3. maj 2012 og vist i TV-programmet “Superhuman Showdown” på Discovery Channel

Indehaver af virksomheden Blue Consult

Forfatter til bogen “Træk Vejret” – oversat til engelsk under titlen “Breatheology”

Indehaver af internetportalen “Breatheology.com” – et online-akademi

—-