Business Class

Bliv klogere på løn og udbetaling

Bliv klogere på løn og udbetaling

Dette indhold er sponsoreret

Løn er en af de vigtigste ting for enhver medarbejder.  At vide, hvornår og hvor meget man skal arbejde, og hvor meget man kommer til at tjene i løn, er afgørende for ethvert job, og det at gå på arbejde hver eneste dag. Derudover er det en stor fordel, at have et overblik over sin egen løn og udbetalingen af den, så man ved, hvor mange penge man har til rådighed hver måned. Læs med her og bliv klogere på løn og udbetaling.

Hvad er bruttoløn og nettoløn?

Når man tjener penge, er det vigtigt at forstå forskellen på brutto- og nettoløn. Bruttoløn er den løn, som man får udbetalt fra sin arbejdsgiver, og det er den løn, der står på ens lønseddel. Nettoløn er derimod den løn, man har tilbage, når alle skatter og afgifter er trukket fra. Det vil sige, at nettolønnen typisk er mindre end bruttolønnen. Dog kan det være forskelligt fra person til person, hvor meget der bliver trukket i skat, dette afhænger blandt andet af indkomsten og fradrag. Skat og andre afgifter kan virke som en stor udgift, men det er vigtigt, at huske på, at pengene går tilbage til samfundet. På den måde bliver vi alle en del af et fællesskab, hvor man hjælper hinanden.

Hvilke fradrag bør man kende til?

Der er mange forskellige fradrag, man bør kende til, fordi man i mange tilfælde selv kan bruge nogle af de mange fradrag, når man skal indberette sin årsopgørelse. Nogle af de mest almindelige fradrag er: 

  • Fradrag for arbejdsmarkedsbidrag
  • Fradrag for pensionsindbetaling
  • Fradrag for gaver til velgørende formål
  • Fradrag for kontingent til fagforening
  • Fradrag for renteudgifter på boliglån
  • Fradrag for skattepligtig indkomst

Pension og løn

Pension er også en vigtig ting, som hænger sammen med lønnen. Pension er især vigtigt, da det sikrer lønmodtageren økonomisk sikkerhed, hvis man bliver syg eller uarbejdsdygtig, og det kan derfor være en god idé, at planlægge sin fremtid,  når man arbejder og tjener penge. Der er dog forskel på pensionsindbetalingen, og dette vil også ofte fremgå af lønsedlen. Her står pensionen ofte ved flere forskellige poster, både under AM-pension firma og AM-pension egen. Det vil sige det,  som firmaet betaler ind til lønmodtagerens pension, og det man selv betaler ind til sin pension. 

Der er altså meget, man skal vide og kende til som lønmodtager, og derfor kan det være en god idé, at man første gang, man modtager sin lønseddel, sætter sig ind i de forskellige poster.