Der er ikke meget støvet advokatkontor over Kühnel og Kringelbach – Aalborgs unge advokatfirma, der ikke bekymrer sig over andre advokaters meninger og reaktion. Konkurrencen er benhård, og knivene flyver til højre og venstre i branchen. Og Lars Kühnel erkender, at de ikke er en tøddel bedre i den sammenhæng. De er bare ærlige nok til at stå ved det.
Tekst: Kim Konnerup & Foto: Marie Knap
Det er en gammel tradition, at advokatbranchen er en agtværdig stand, hvor man er høflig og taler pænt om hinanden og til hinanden. Man respekterer sine ‘kolleger’, som man kalder dem.
– Men det passer ikke! Jeg kan love for der bliver kastet knive. I advokatforeningen mødes man og hyggesnakker, men så snart man forlader lokalet sidder der en kniv i ryggen, siger Lars Kühnel, advokat og partner i det unge, fremadstormende advokatfirma Kühnel og Kringelbach.
– Vi orker det ikke. Jeg kan ikke sidde og smile pænt med en kniv i ryggen. Vi er ikke kolleger med de andre advokatfirmaer, vi er konkurrenter. Og konkurrencen i Aalborg er benhård. Vi er ikke en tøddel bedre end de andre, men vi er ærlige nok til at sige tingene, som de er.
En god advokat er ikke automatisk en god leder
Lars Kühnel og Mads Kringelbach etablerede deres advokatfirma i 2007. Begge sad før det i gamle, støvede advokatkontorer. Traditionelt og gammeldags styret med en stram hierarkisk opbygning og meget ældre partnere, der alle var oplært på den gamle måde.
– Det kan vi gøre bedre, blev vi enige om. Mere jordnær, mere nutidigt, med knap så langt fra idé til handling. Med fokus på service og pleje af både kunder og medarbejdere. Bare fordi man er en god advokat, er man ikke automatisk en god leder.
De gav os kun tre måneder
To unge fløse, i branchesammenhæng, på henholdsvis 36 og 33 år, da de etablerede sig. Officielt var der knap nok et løftet øjenbryn fra resten af branchen. Men Lars Kühnel mere end fornemmer, at reaktionen bag de lukkede døre på de andre kontorer var mere spids.
– Vi har hørt, at de ikke gav os mere end tre til seks måneders levetid. Jeg tror mest det skyldes, at hvis det kan lykkes at bygge en advokatvirksomhed op fra bunden og få succes, så er det en problematisk model for vores konkurrenter. Det er et opgør med den gamle model, hvor man skal knokle 70-80 timer om ugen i mange år, før man kan blive partner. Hvem skal overtage de gamle advokatkontorer, hvis unge advokater bare kan starte selv og få succes?
Nummer to er den første blandt taberne
En anden grund til branchens modvilje mod opkomlingene fra Boulevarden kan også være de meget direkte og konkurrencemindede udmeldinger fra Kühnel & Kringelbach.
– Det synes den etablerede branche ikke så godt om. Vi agerer rent forretningsmæssigt, men giver også råt for usødet. Det er ikke velset i branchen. Men vi siger sandheden og tænker ikke så meget på, hvad de andre synes om det.
En af de kontroversielle udmeldinger, er målsætningen om at være størst og bedst. “No points for 2nd best” som virksomhedens slogan lyder.
– Vi fik godt nok at vide fra alle, at den slags måtte man ikke sige og skrive i Nordjylland. Men det gjorde vi altså, ikke for at være arrogante, men fordi vi vil være de bedste. Det er klart, at det skal give konfrontation, men det er vi heller ikke bange for.
– Vi vinder ni ud af ti sager. Det er ekstremt højt, men vi bruger også tiden der skal til for at vinde. Det er ikke nok at være nummer to, for så er man kun den første blandt taberne.
Vil være størst og bedst
Størrelsen kan kun måles på antallet af fastansatte jurister. Kunder, omsætning og resultater er en velbevaret hemmelighed i branchen. Men om fem år vil Kühnel og Kringelbach være størst i Aalborg.
– Man er nødt til at have opnåelige delmål. Vi har sandelig også vilde planer på den lange bane, men i første omgang gælder det Aalborg.
Der er ni jurister i virksomheden nu. Fortrinsvis unge, ambitiøse og engagerede advokater. Ikke fordi alder er et kriterium, men fordi det kræver en helt bestemt ånd, at være i et ungt advokatfirma, der fungerer på andre præmisser end de ældre, etablerede huse.
Der er langt mellem dygtige advokater
– Vi har forsøgt et par gange at ansætte jurister fra andre firmaer i Aalborg, men sjældent med den store succes. Vi skal bruge jurister der selv sætter enormt høje krav. Det skal være folk der ikke tager en sag med venstre hånd, men kaster sig over sagen og bider sig fast. Alt for mange tager ikke ejerskab, men betragter det ‘bare’ som et arbejde. Det har aldrig fungeret.
– Det er svært for os at tiltrække dygtige jurister med stor erfaring, hvis de også skal passe til ånden i huset. Der findes ekstremt dygtige advokater, også i Nordjylland, men der er bare meget langt i mellem dem.
Noget af det skyldes selvfølgelig udkantsproblematikken, det erkender Lars Kühnel. Det skyldes også, at nordjyske kunder ikke betaler de samme honorarer for en nordjysk advokat.
– Vores succesrate hos Kühnel og Kringelbach er ikke dårligere end de store advokatfirmaer i Århus og København, tværtimod. Men vi lægger også mange ‘interessetimer’ i vores sager. Det er den pris, vi må betale. Og det er vi villige til.
Alle kan vinde en sag … hvis de gider
Lars Kühnel underviser også på jurastudiet på Aalborg Universitet, og et mantra han prædiker for de studerende er, at de har samme redskaber til rådighed som alle andre.
– I Aalborg har vi de samme domme vi kan læse, de samme bøger, de samme værktøjer. Det handler om at beherske ‘den juridiske metode’ og bruge tiden på at sætte sig ind i den konkrete sag. Alle kan vinde en sag … hvis de gider. Og det er hele pointen.
En del nordjyske virksomheder har oplevet at få tæv, når deres lokale advokat møder de århusianske jurister. Derfor vælger virksomhederne i nogle tilfælde selv at bruge advokater fra Århus og København.
– Ja, fordi deres lokale advokat ikke er dygtig nok. Men sådan behøver det ikke at være. Vi kan og skal matche advokaterne i de store byer, og så endda lidt til. I Århus vinder de ofte, fordi de gider at bruge tiden på at vinde sagen. De får også 3000 kroner i timen for at gå på biblioteket og studere bøgerne.
Viljen til at vinde
Lars Kühnel siger ikke, at Aalborg og Nordjylland må tage til takke med de dårligste advokater andre ikke vil have. Da han selv gennemførte sin advokateksamen, var det den bedste eksamen i de syv år, man havde havde brugt denne eksamensform.
– Vi kan det samme, fordi vi har viljen og fordi vi gider. Nogen gange kan vi endda mere, fordi vi har en anden indstilling til service og tilgængelighed. Vi er jordnære og har valgt at tale i et sprog, vores kunder kan forstå.
Fusioner har været en hyppigt anvendt metode til ‘vækst’ i branchen, men det bliver næppe en vej Kühnel og Kringelbach kommer til at vælge.
– Vi har haft et par forespørgsler, men har også sagt nej tak. Vi har en speciel ånd og en meget flad struktur, som vi frygter at miste. Der er for store kulturelle forskelle i indstilling til timer og serviceniveau. Det vil bare blive svært. Måske hvis det var et firma med samme tankegang, men det har vi ikke mødt. Vi går efter organisk vækst i stedet for.
De unge jurister er ikke ødelagt af branchen
Jurastudiet i Aalborg har gjort det nemmere for Kühnel og Kringelbach at tiltrække unge jurister, der er både dygtig og ambitiøse.
– Det er ikke svært at finde folk med ambitioner på universitetet. De er heller ikke blevet ødelagt af en gammeldags struktur med kæft, trit og retning. De er både dygtige og sultne, og vi kan selv bygge dem op. Jeg synes det er vores styrke, at vi er et ungt firma, der ikke er ‘over the hill’, men fungerer nutidigt på samme måde som vores kunder.
Kühnel og Kringelbach har valgt overvejende at fokusere på erhvervsret og personskadeerstatning. De håndterer også sager på andre områder, men går ikke ud og markerer sig med “vi kan det hele”, som det ellers har været kutyme i den nordjyske advokatbranche.
– Man kan være en god generalist i 8 ud af 10 sager, men så kommer man til kort på de sidste 20 %. Jeg har siddet i forhandlinger med nordjyske advokater og kommet med krav der var helt ude i skoven, uden at der kom indvendinger. Når jeg møder en advokat fra Århus derimod, så får jeg det modspil, man kan forvente.
En dygtig advokat vinder sager
Han understreger at der skam findes dygtige advokater i Nordjylland, men gentager også at han synes, der er langt mellem dem.
– Hvad er en dygtig advokat? En der kan tjene penge til sig selv, eller en der kan vinde sager? Der er masser af dygtige sælgere i branchen, der kan overbevise deres kunder om, at de har opnået det bedst mulige resultat. Hvem skulle også fortælle kunderne, at det ikke passer?
Lars Kuhnels sidste bemærkning skærer som en kniv gennem lokalet. Hans generelle mening om advokatbranchen kan der ikke være så meget tvivl om. Og heller ikke hans tro på, at Kuhnel og Kringelbach gør det bedre end resten. Der er ingen point til nr. 2 i hans verden.