Business Class

Inflationen er steget markant

Inflationen er steget markant

Inflationen stiger kraftigt og i januar ramte den 4,3 procent. Det er det højeste niveau siden 2008, og det r bekymrende. Regningen fra den markante stigning havner hos forbrugerne, der allerede nu kan mærke, hvordan dagligdagsting er blevet markant dyrere, fordi inflationen er steget markant.

Damarks Statistik sendte i starten af året en analyse på gaden, som viste den markante stigning i inflationen. Det var i særdeleshed elpriserne, der gjorde sit til inflationen. Men selv om el- og gaspriserne langsomt er på vej ned igen, høster forbrugerne stadig den dyre regning.

Kræver lønstigninger

Faren er stor for, at den store stigning i inflation bider sig fast. Sker dette, er lønniveauet nødt til at følge trop, hvis ikke helt almindelige familier skal kæmpe for at kunne klare sig. Hvor andre stigninger kan læses i tal og grafer, påvirkes forbrugerne direkte med det samme af inflationen. Denne stigning har for en helt almindelig gennemsnitsfamilie resulteret i en efterregning på 17.200 kroner årligt. Hvis denne stigning fortsætter, vil hver gennemsnitsfamilie øge deres økonomiske forbrug med 20.000 årligt uden at øge deres generelle forbrug. Da lønniveauet endnu ikke er fulgt med inflationen, viser tal, at reallønnen for første gang siden 2012 er gået i negativ.

Privatøkonomer håber, at stigningen i inflationen er midlertidig. Ellers vil det på et tidspunkt sænke forbrugernes købelyst og -kraft, hvorfor det, at inflationen er steget markant, vil sætte gang i en endnu større lavine på det økonomiske område.