Business Class

Den hollandske drivkraft

Hun er indbegrebet af selvstændighed. Hun ejer og driver campingpladsen Farsø Fjord Camping. Hun er leder af Erhvervs- og Turistcenter Farsø, og hun er tilflytter fra Holland.
Tekst Pia Møller Søe – Foto Finn Byrum

Hendes arbejdsuge er på langt over 37 timer og ambitionsniveauet er ufravigeligt højt. Hun har siden  2006 markeret sig som drivkraft i erhvervslivet i Vesthimmerland Kommune, hun har opbygget en sund dansk virksomhed og et ordforråd, der så rigeligt rækker til at forklare, hvad det er hun ønsker for sin by og sin landsdel. Nienke Jonker er født i den lille hollandske by Zijpe. Hun var barn i en traditional kernefamilie med det særlige, at hendes mor var en moderne kvinde, der ville og kunne alting selv. Allerede fra Nienke var helt lille, havde hendes mor forskellige jobs og ret hurtigt efter Nienke og hendes to mindre søskendes ankomst, flyttede hele familien ind midt i landet for at starte selvstændig virksomhed. Hendes far havde ernæret sig som landmand, og derfor var det oplagt, at familien investerede i en ejendom med svinebrug, og desuden kort tid efter, udvidede virksomheden, så der fra gården blev drevet en mindre campingplads med plads til fem telte.

[expand title=”Læs mere…”]

Et uselvstændigt barn 

Nienke var ikke noget særligt selvstændigt barn. Hun holdt af livet på gården, dyrkede sport og nød den helt uproblematiske tilværelse som storesøster og forholdsvis stille eksistens. Hun var genert, og sagde nødigt sin mening højt, hvis hun kunne slippe. Selvstændigheden voksede langsomt frem, da Nienke Jonker kom ud i erhvervslivet. Efter af have afsluttet en gymnasial uddannelse og erkendt, at drømmen om at blive indendørsarkitekt måtte skippes, pga. manglende matematiske færdigheder, gik hun i gang med en etårig sekretæruddannelse. Den supplerede hun efterfølgende med endnu en europæisk sekretæruddannelse, med speciale i marketing og public relations – om end hun allerede da havde en anelse om, at livet som den der tager notat af de andres projekter, I virkeligheden ikke var noget for hende.

– Min barndom var skøn og ukompliceret og jeg befandt mig godt i rollen som hende, der ikke råbte højest, fortæller Nienke Jonker, men da jeg var i gang med mine uddannelser, og siden kom ud i erhvervslivet, stod det ret hurtigt klart for mig, at der var mere, jeg ville. Jeg kunne simpelthen ikke nøjes med at skrive referater af de andres projekter. Jeg havde lyst til at blande mig, fortæller hun.

Entré i det hollandske erhvervsliv 

Nienke Jonker er 22 år gammel da hun gør sin entré i det hollandske erhvervsliv. Hun bliver ansat i en virksomhed, der står overfor en stor opgave omkring udvikling af systemer, der skal samle virksomhedens kompetencer, analysere og optimere dem. Der er mange forskellige faggrupper, der skal arbejde sammen for at skabe et optimalt resultat, og Nienke Jonker har en del gode idéer til, hvordan det skal lykkes. For første gang oplever hun den drivkraft, der er en del af hendes væsen, den del af hendes personlighed der forlanger handling og resultater.

– Det var på det tidspunkt jeg fik gjort op med genertheden og opdagede, at jeg faktisk befandt mig ret godt midt i stormen, fortæller Nienke Jonker. Udfordringen omkring at få alle til at se i samme retning og administrere de forskellige kompetencer satte virkelig gang i noget, og jeg kastede mig engageret ind i projektet.

Man skal være en lille smule usikker

Som 25-årig bliver Nienke Jonker ansat i hollandske Door Training, en virksomhed der arbejder med teambuilding og businessoptimering. Hun får en projektlederstilling, og det viser sig at være det helt rigtige for en ildsjæl af hendes slags.

– Det var, og er stadig, grænseoverskridende, at være den der tager ordet og gør krav på beslutningskompetencen, men det er også givtigt. Jeg fandt ud af, at jeg tør tage en beslutning, føre den ud i livet og magter at gøre en indsats, fortæller hun. Jeg kan stadig indimellem tænke ”gad vide om jeg kan klare det”, men egentligt har jeg fundet frem til, at netop det faktum at du kan blive i tvivl, er en del af styrken som erhvervsleder. Man skal være en lille smule usikker ind imellem, ellers bliver selvsikkerheden og selvtilfredsheden for stor, og så mister du evnen til at orientere dig udad i verden og tage nye ideer til dig, konstaterer Nienke Jonker.

Tabte hjertet til Dannevang 

Nienke Jonker skiftede efter en årrække jobbet som projektleder ud med en tilværelse som selvstændig. Hun og hendes mand, Krik Meurs, drev en byggevirksomhed I Holland, de arbejdede hårdt og målrettet, og skabte forholdsvist hurtigt en sund og stærk virksomhed. Når de holdt fri fra deres fælles projekt camperede de. I Danmark. Gennem 12 år besøgte Nienke og hendes mand Danmark, både sommer og vinter, og undervejs forelskede de sig. – Vi oplevede simpelthen, at vi savnede Danmark, når vi vendte hjem efter en ferie, fortæller Nienke Jonker, og til sidst savnede vi det så meget, at vi blev enige om, at flytte permanent og forsøge at skabe os en tilværelse i det land vi begge var så betagede af.

Job var ikke en mulighed

Nienke Jonker og Krik Meurs vidste begge, at det ikke var muligt at flytte deres byggevirksomhed med til Danmark. Lovgivningen i Danmark er milevidt fra den hollandske, hvor virksomheden måtte varetage alle dele af et byggeri og forestå installationer og opsætningen af køkkener etc. Ingen af dem var dog i tvivl om, at de skulle starte selvstændig virksomhed, de end ikke overvejede muligheden for at søge et job i landet.

– Vi talte slet ikke om et job som en mulighed, fortæller Nienke Jonker. Vi overvejede, at starte en restaurant, fordi min mand har arbejdet som kok, men fordi vi begge grundlæggende er projekt- og byggemennesker, var vi egentligt mest indstillede på ideen om at købe en campingplads heroppe. Og således blev det. Nienke Jonker og Krik Meurs købte Farsø Fjord Camping I sommeren 2005 og flyttede til Danmark 1. Januar 2006. Pladsen blev købt under en ferie i landet, og forud gik flere års søgen efter det helt rigtige sted.

– Vi tog kontakt til en campingmægler og bad ham kigge efter et sted til os. Vi vidste, at vi ikke ville til Sjælland, fordi vejen for vores hollandske gæster så ville være for omstændig – og vi viste at vi ikke ville til vestkysten, fordi tyskerne er så massivt repræsenteret der, og vi ville gerne skabe et sted, hvor variationen var større. Da vores mægler ringede og sagde, at han havde fundet vores sted og viste os Farsø Fjord Camping, vidste vi lige med det samme, at han havde ret.

Konstant udvikling af campingpladsen Farsø 

Fjord Camping har 150 pladser, 15 hytter og, som noget nyt, de trendy lodgetelte. Lodgetelte kan sammenlignes med de afrikanske safaritelte, der i campingversionen er store komfortable rum placeret på trægulv, den ultimative fusion mellem campinglivets charme og luksuriøse omgivelser. Pladsen bestyres af Nienke Jonker og hendes mand – og det er også de to der, med hver deres kompetencer, varetager den daglige drift. Fra prismærkning af varer til reparationer og kunde- og leverandørkontakt. I højsæsonen er der ansat en medhjælper, men ellers er det inden for ægteskabets rammer, at vagtplanen skal besættes.

– Vi arbejder vanvittigt meget begge to. Vi har hver vores særlige kompetencer, og dem holder vi os til. Til frokost mødes vi og diskuterer de store beslutninger, men ellers holder vi os ret skarpt til vores egne områder, smiler Nienke Jonker. Siden overtagelsen af Farsø Fjord Camping har pladsen været i konstant udvikling. Hvert år er der taget nye initiativer og gennemført væsentlige forbedringer på pladsen. Der er etableret et minivandland,

anlagt beachvolleybane og årets projekt er en helt ny swimmingpool. Efter et hårdt opstartsår har Farsø Fjord Camping hver år haft fremgang. Både belægnings- og omsætningstallet er stadigt stigende, og det er måske et resultat af den klart definerede strategiplan og målgruppeanalyse som Nienke Jonker og hendes mand arbejder ud fra.

– Det er krisetider overalt og i virkeligheden er det måske ikke oplagt at udvide og forbedre, men vi lavede en plan for, hvem vores campingplads skulle henvende sig til og en strategi for, hvordan det lod sig gøre, og så gik vi i gang. Det skal man, konstaterer Nienke Jonker. Ja, det er lidt sværere at overtale banken til at låne os penge til at installere en delfin i vandlandet lige nu, men hvis du vil honorere børnefamiliernes krav, og det vil vi, så skal den delfin bare være der. Du kan ikke skabe  fortjeneste uden at investere, og den chance skal du turde at tage,  konstaterer hun.

Nyt job 

Da Nienke Jonker og hendes mand overtog Farsø Fjord Camping, arvede hun samtidigt den tidligere ejers plads i den lokale turistforening. Qua hendes idérigdom og engagement førte det til flere bestyrelsesposter, og fra oktober 2010 til en deltidsansættelse som leder af Erhvervs- og Turistcenter Farsø.

– Sæsonen nærmer sig, og vi er godt klar over, at konsekvensen af mit nye job bliver, at vi har nogle udfordringer i forhold til vores campingplads i år, siger Nienke Jonker, men da jeg fik den her mulighed kunne jeg bare mærke, at det var noget jeg virkelig gerne ville, og min mand var heldigvis indforstået med, at det skulle jeg bare. Grundlæggende er jeg sådan et menneske, der ser muligheder, og får tingene til at lykkedes, det har jeg tillid til også bliver tilfældet i forhold til at få de her to virkeligheder til at forenes, smiler hun. Påstanden er en sandhed uden modifikationer. På bare fem år har Nienke Jonker skabt sig et omdømme som en respekteret igangsætter, en troværdig projektleder og competent erhvervsdrivende. Hun modtog, sammen med sin mand, erhvervsprisen fra Farsø Erhvervsråd i 2008, og i hendes nye job har hun allerede skabt og gennemført nye tiltag, der alle har til formål at promovere Farsø som en by med oplevelser og et sundt erhvervsliv.

– Jeg tror den bedste måde at booste erhvervslivet på, er ved at skabe vækst i turismen. Vi skal skabe oplevelser og dermed arbejde. Når vores campingplads får flere gæster, skal vi have nye toiletter, og så ringer vi efter en der kan klare det for os. Det er helt enkelt den synergi, vi skal arbejde på. Nordjylland har nogle store forcer turistmæssigt: natur, vand og oplevelser. Og dem skal vi udvikle og styrke, siger Nienke Jonker.

Resultater for Farsø

Nienke Jonker har en hverdag der består af  deadlines og dagsordener. Hun har masser af drømme, for sin virksomhed og for sin by. Hun tænker, videreudvikler og udfører praktiske omgaver det meste af dagen, sommetider natten, og hun er stolt af at have skabt en sund og stærk virksomhed i et nyt land.

– Jeg vil arbejde kontinuerligt på at skabe resultater for Farsø og for min egen virksomhed. Jeg tror virkelig på, at turismen er indgangen til økonomisk vækst, og jeg mener, at vi fremadrettet skal arbejde på at gøre  Nordjylland mere tilgængeligt. Udviklingen i Aalborg Lufthavn er et meget stort skridt i den rigtige retning, og det er I den bane, vi skal tænke. Jeg læste forleden, at Danmark var det dyreste ferieland i Europa, og det er ikke godt nyt. Vi skal have kommunikeret ud i verden, at det kan betale sig at besøge Danmark, at vi har noget at yde på – for det har vi. Nu skal vi bare finde ud af, at udnytte det optimalt, konstaterer hun. 

[/expand]