Business Class

Mogens Starcke

Det var egentligt hans egen drøm. Arkitekt Mogens Starcke drømte om et selvforsynende hus, hvor energirigtige teknologier kunne levere den nødvendige varme og el. Han byggede huset og i dag driver han virksomheden m2PLUS, der sælger ’nulenergihuse’ til mennesker der ønsker et bo individuelt, æstetisk, miljørigtigt – og billigt.
Tekst Jeppe Søe – Foto Mikkel Werenberg 

Betegnelsen ’nulenergihus’ betyder, at huset er bygget til at producere sin egen energi. Det er 100 procent selvforsynende og producerer el og varme via indbyggede solceller og jordvarmeanlæg. De alternative energikilder er integreret i huset og deres placering spiller ingen rolle for det æstetiske udtryk.

[expand title=”Læs mere…”]

Mogens Starcke har en fortid som ejendomsmægler, developer og låneformidler – nu arkitekt, og er derfor særdeles kompetent i forhold til den virksomhed han i dag driver, m2PLUS, der har specialiseret sig i selvforsynende arkitekttegnede boliger, der er økonomisk tilgængelige for menig mand, og samtidigt udbyder firmaet boliger i liebhaverklassen, hvor der virkelig er taget højde for detaljen, fokuseret på materialevalg og huset er tilført nogle særlige designmæssige features, der tilsammen betyder en bolig i særklasse.

Mogens Starcke er ophavsmand til m2PLUS, der opstod på baggrund af hans egen irritation over høje varmeregninger og en efterhånden spirende bevidsthed om de miljømæssige udfordringer energiforbrug skaber.

– Finanskrisen tvang os alle sammen til at tænke mere økonomisk. Forbrug var pludselig en væsentlig post – og det blev jeg pludselig bevidst om, da vi havde bygget et hus i Nibe og modtog den første varmeregning. Jo mere jeg tænkte over det, jo mere oplagt virkede det, at forsøge at skabe et alternativ og det er et faktum, at du får et større rådighedsbeløb ved at investere i selvforsynende byggeri. Derudover har husene det bedste energimærke, A1, så du bidrager samtidigt til et bedre miljø, siger Mogens Starcke.

Huset skal løbe rundt

Ideen med nulenergihusene er, at familier via måden huset er bygget og isoleret på, samt de energianlæg der er integreret, kan slippe helt for el og varmeregning. Solcellerne og solfangeranlæg på taget kombineret med jordvarmeanlæg kan så rigeligt forsyne en familie på fire med den nødvendige energi og så er huset i øvrigt CO2 neutralt.

Mogens Starcke rådgiver kunderne i hele processen. Hans faglige fortid betyder, at hans kompetencer rækker til både byggeri, indretning og finansiering af husene, og for de fleste kunder er det afgørende, at der er erfarne folk der bidrager i beslutningsfasen og dermed kan være med til at undvige nogle af de klassiske fejl.

-For mig er det vigtigt, at det her er rentabelt for køber. Derfor går jeg meget engageret ind i planlægningen og rådgiver om alt fra materialevalg til indretning af huset, siger Mogens Starcke. Selvom det ikke er det folk tænker på, når de skal i gang med at bygge hus, sigter jeg altid efter at skabe noget der holder eller forøger værdien, selvfølgelig med videresalg for øje. Jeg rådgiver i forhold til at få skabt et samlet indtryk i huset, og bruge den arkitektoniske frihed på en måde, så huset er unikt, men stadig så diskret i sit uforanderlige udtryk, at det aldrig bliver umoderne eller umuligt at opdatere, siger han.

Gik efter drømmen

Mogens Starcke bor selv i prototypen. Han har altid haft interesse for arkitektur og har hele livet beskæftiget sig med byggeri og ejendomshandel.

– Jeg ville være arkitekt da jeg var lille, men jeg endte med ikke at have det nødvendige karakter-gennemsnit. Derfor læste jeg til ejendomsmægler i stedet. Når jeg så solgte huse til folk kunne jeg ikke lade være med at komme med idéer, og så gav min gamle chef mig muligheden for at bevæge mig ind på developersiden, ved at gå ind og opkøbe gamle huse, som jeg renoverede og optimerede. Det kunne jeg godt finde ud af, så jeg gik fuldtid ind i developerdelen, fortæller han. Da finanskrisen kom nåede vi gudskelov at få solgt ud af de ejendomme vi havde, og jeg solgte min del af vores virksomhed til min daværende partner. Så stod jeg der, med nogle kompetencer indenfor byggeri og økonomi og så endte jeg med at dedikere mig til arkitekturen. Derfor skabte jeg arkitekstvirksomheden m2invision, efter et år rendte jeg ind i Lasse Buhl Nielsen, der solgte elementer, og så slog vi kompetencerne sammen i Passiv Plus Huse. Vi startede med at bygge huse til os selv, og først hus nummer tre lancerede vi som kundehus, fortæller Mogens Starcke.

Grundlaget for idéen var at skabe visuelt smukke boliger, selvforsynende, og til priser der betød at de var tilgængelige for menig mand. Æstetikken er væsentlig for Mogens Starcke og hans partner i m2PLUS og derfor er husene isoleret langt over de gældende krav, samtidigt med at der lagt selvforsynende enheder ind i byggeriet. Det betyder, at man ikke er låst til at skulle placere husene særligt på grunden, da der er rigelig kapacitet i produktionen, og man skal ikke tage arkitektoniske hensyn i forhold til anlæggene. De selvforsynende enheder koster omkring 400.000 kroner og den investering vil fra dag et være rentabel.

Teknologien i højsædet

Huset er isoleret så det holder på varmen, og vinduer med tre lag glas og en særlig gas lagt imellem lagene sikrer sammen med en kulfiberramme, at der ikke siver kulde ind i huset. Genvex anlæg sørger for passiv køling og et sundt indeklima, i de meget tætte huse.

– De anlæg der er lagt ind er intelligent styret og kan således selv veksle mellem solfanger og jordvarme, fortæller Mogens Starcke. Producerer den et overskud i solfangeren kaster den varmen tilbage i jorden og det er med til at skabe varme omkring rørene, der på den måde hurtigere er varmet op.

Prisen på et hus kan i princippet holdes på omkring 14.000 kroner per kvadratmeter for 200 m2. Til den pris har kunden stadig rigtig mange muligheder og der er ikke behov for at gå på kompromis i hverken materialevalg eller indretning.

Huse af denne type er en investering i egen økonomi og i de klimaudfordringer det meste af verden forsøger at løse. Brancheforeningen Dansk Ventilation siger om husene fra m2PLUS, at de er et rigtigt godt eksempel på hvordan arkitekter, producenter og energispecialister i fællesskab kan sætte skub i projekter, der kan være med til at præge den udvikling i samfundet, der bliver væsentlig i forhold til at løse energi- og klimaproblematikker.

STARCKE VANDT PRIS

Mogens Starcke fik den 1. oktober 2011 en pris fra Aalborg Kommune. Komiteen for bygningspræmiering i Aalborg begrunder valget af Starcke med følgende ord: “Passiv Plus Huset forener ideen om det selvforsynende hus med god arkitektur”. Prisen gives for et mix af forståelse for stedets helhed, brug af rette materialer og teknologier, bæredygtighed, funktionalitet som også tilgodeser personer med handicap, rumindretning ude og inde, trygge rammer om vores sociale liv og helhed i alle byggeriets facetter.

[/expand]