Business Class

Hug en hæl & klip en tå

Byggebranchen i Nordjylland kæmper stadig for at komme fri af finanskrisens kviksand. Knapheden på opgaver har skærpet konkurrencen, så håndværkere underbyder hinanden og dermed ender med at ha’ svært ved at tjene penge på opgaverne. Samtidig er markedet præget af mange opgaver for det offentlige og få for det private erhvervsliv. Det giver en vis bæven – for hvad nu, når de offentlige opgaver slipper op?
Tekst Sussie Munk – Foto Rickey John Molloy & Simon Ladefoged

 De fleste nordjyske virksomheder inden for byggebranchen læser dagligt nyhedsbrevet fra BuildingSupply.dk Her kan man følge med i, hvilke håndværkere, der nu må dreje nøglen om, eller hvilke vinduesfabrikker, der nu har investeret i robotteknologi, så de kan levere større serier. Efter et hurtigt view på sitet den 20. september har følgende overskrifter har prentet sig på nethinden: ”Lokale håndværkere bygger Løgstør-boliger.” ”Skolebyggerier indledt i Hobro”. ”E.Bodilsen Totalbyg samler kræfterne.” SKI klar med mega-udbud til arkitekter og ingeniører.” ”Birkerød-entreprenør er gået konkurs”.

[expand title=”Læs mere…”]

Kort pipeline – mange regneopgaver

Hvis man spørger indad i branchen, er overskrifterne et meget godt billede på, hvordan byggeri-temperaturen er i Nordjylland netop nu. Der er nemlig forsigtig optimisme. Nogle har travlt. Andre har det svært. Kun få tjener penge. Dansk Byggeris konsulent i Nordjylland, Peter H. Wagner siger:
– Jeg er forsigtig optimist. Lige nu går det rimeligt, og det er min fornemmelse, at mange af virksomhederne i byggeriet har travlt med at regne priser i forbindelse med diverse udbud og licitationer. Men priserne er fortsat så lave, at det er svært at tjene penge på opgaverne. Virksomhederne har langt kortere pipelines end før finanskrisen, hvor ingen bekymrede sig om noget som helst, og hvor opgaverne bare kom ind.  Mange har kun ordrebøgerne fyldt op frem til nytår, og frygter derefter en hård vinter. I Nordjylland har mange virksomheder inden for byggeriet desuden reduceret medarbejderstaben – typisk er de måske gået fra 40 til 20 medarbejdere. Nu ser vi så, at nogle af dem så småt begynder at ansætte folk igen.

Kæmpeprojekter med sygehuse og boliger

Ifølge Peter H. Wagner har mange nordjyske håndværksvirksomheder overlevet på småreparationer og renoveringsopgaver igennem de sidste par år.

– Inden for de næste år bliver der store opgaver med milliardinvesteringer i flere tusind nye almenboliger i bl.a. Aalborg og Frederikshavn. Vi ser også med spænding frem til de kommende store sygehusbyggerier i regionen. Først og fremmest skal der bygges et nyt universitetssygehus i Aalborg. Sygehuset er budgetteret til 4,1 milliarder kroner, der er projektering fra 2012 til 2015 og byggefase fra midten af 2013. Derudover er der større udbygninger af intensivfunktionen og etablering af fælles akutmodtagelse i Aalborg. I Der skal også laves fælles akutmodtagelse i Hjørring og Thisted. Alt sammen opgaver med store budgetter og mange håndværkstimer.

Bunden er nået

– Jeg vil mene, at vi har nået bunden og nu er på vej opad igen. Faktisk kan det endda godt gå hen og blive overophedet i Aalborg – så når de store projekter går i gang, kan man gå hen og ligefrem mangle 50 mand inden for jord- og betonområdet, vurderer Peter H. Wagner. Han råder i øvrigt bygherrer til at gå mere efter kvalitet frem for kun pris for at sætte mere gang i tingene.

– Det vil være mere fornuftigt f.eks. at satse på energirigtigt byggeri, når vi jo allesammen skal arbejde frem mod et samfund uden brug af fossile brændstoffer i 2050. I Nordjylland er vi faktisk ret langt fremme i skoene med hensyn til kompetencer inden for klimaeffektivt byggeri. Så vidt jeg ved, er vi de første i landet med initiativer i retning af smartcitydk, der er et netværk for virksomheder, der vil udvikle nye, smarte og intelligente og f.eks. energirigtige forretningsmodeller, byggekoncepter og -materialer.

Det er svært at tjene penge

Nordjylland har traditionen tro været tæt befolket af mindre virksomheder, der har specialiseret sig som underleverandører til byggeriet over hele landet. Blandt de virksomheder, der i de senere år har været i stærk vækst som underleverandør af især altan- og trappeløsninger er smedevirksomheden aøs A/S fra den lille by Agersted uden for Dronninglund i Vendsyssel. Vi har spurgt indehaver, Jens Juul om, hvordan han har oplevet krisen:

– Det gik stærkt fremad for aøs før finanskrisen, vi havde masser af opgaver og toppede på et tidspunkt med over 60 medarbejdere. Nu er vi nok ca. 45-48 stykker, og da det gik værst, var vi nede og runde de 30. Selvom det kan se ud som om udviklingen er vendt, føles det ikke særligt sikkert. Vi har opgaver frem til jul, nogle få er begyndt at komme efter jul, og så regner vi også på nogle større opgaver, som vi håber at komme med i. Vi er pressede, fordi det er svært at tjene penge på opgaverne. Det skyldes, at vi er nødt til at presse priserne for at få opgaverne. Kvaliteten skal stadig være høj og i orden, men pga. krisen kan bygherrerne få prisen presset langt ned. Det benytter de forskellige boligselskaber sig af, der har ventet til nu med at sætte store projekter i gang, fordi det er nu, de virkelig kan få noget for pengene.

Vi kan ikke klippe hinanden

– Hos aøs har vi klaret krisen ved at skære alle omkostninger ind til benet, hele tiden mindske omkostninger, forsøge at tænke mere smart, når vi opbygger konstruktioner og undgå at spilde materialer og tid. Det har været vores held, at aøs har mere end ét forretningsområde. Udover at levere stål til byggeriet, har vi også en VVS-afdeling og en industriafdeling, der producerer bearbejdede emner til bl.a. maskinindustrien. Før krisen stod industriafdelingen for mere end halvdelen af vores samlede omsætning. Nu står afdelingen kun for 30 % af vores omsætning, bl.a. fordi vi har mistet omsætning, da MAN Diesel lukkede en del af produktionen i Frederikshavn. Heldigvis har vores afdeling for bygningsstål så haft en masse opgaver for boligselskaber i hele Vendsyssel med renovering af boliger, vi er desuden i gang med skoleprojekter i Randers, Brønderslev og Aalborg Universitet Og vi er også i gang med ombygninger på Hjørring Sygehus, oplyser Jens Juul. Han er glad for de fremrykkede offentlige investeringer, men han frygter for den dag de slipper op.

– Det er lidt ligesom at tisse i bukserne for at holde varmen. De offentlige opgaver får en afslutning på et tidspunkt, og vi kan jo ikke blive ved med at klippe hinanden i en uendelighed. Som jeg ser det, skal der gang i væksten og eksporten ved at skabe bedre finansieringsmuligheder for private erhvervsprojekter, der skal også offentlige støttekroner til, så der kan skabes bæredygtige forretninger ud af grønne teknologier som f.eks. biogasanlæg, bølgeenergi osv. Der skal altså være noget, der kan overtage pladsen som vækstlokomotiver, når vindmøllerne på et tidspunkt slipper.

Problemer med finansiering smitter 

En af dem, der har sat sit tydelige fingeraftryk på Nordjylland er Jorton A/S. Entreprenørvirksomheden har bl.a. haft hovedentreprisen på første etape af byggeriet af musikhuset Nordkraft og råhusentreprisen på anden etape. Også netop nu er Jorton i gang med at forny Nordjylland, håndværkerne omdanner i øjeblikket den gamle 3F bygning på Kjellerupsgade i Aalborg til ungdomsboliger, der bygges helt nye ungdomsboliger i Odinsgade, og boligblokkene på Thulevej i Aalborg får en tiltrængt facaderenovering.

– Det grundlæggende problem med stagnationen i byggeriet handlerne om, at folk har problemer med at få finansieret deres projekter i banker og pengeinstitutter. Der står masser af tomme konterer rundt omkring, som der kunne være virksomheder i, men de har ikke den økonomiske opbakning, og så tror jeg, at der er mange projekter, der dermed strander. Den udvikling smitter straks af på byggeriet, siger afdelingschef Allan Harbo fra Jortons Aalborg-afdeling.

[/expand]