Business Class

Glad medarbejder på arbejde - er 4-dages arbejdsuge fremtiden? | Business Class

Er 4-dages arbejdsuge fremtiden?

En arbejdsuge på 37 timer har i rigtig mange år været den gængse. Man er vant til at arbejde mandag-fredag. Men er 4-dages arbejdsuge fremtiden? Det mener nogle. Flere virksomheder har da også fået øjnene op for de mulige fordele ved netop den nye konstellation. Er det noget der kommer til at vinde frem? Det vil nok kun fremtiden kunne sige.

Fordele ved 4-dages arbejdsuge

Flere danske virksomheder heriblandt eksempelvis IIH Nordic og Umage er fulgt i hælene på flere amerikanske virksomheder såsom Google og Amazon, når det kommer til længden af arbejdsugen. Her kan de holde weekend allerede, når det bliver fyraften torsdag. Der er lidt forskel på, hvordan man gør. Nogle reducerer arbejdstiden fra 37 til 30 uger ved at skære en dag fra. Andre danner en såkaldt komprimeret arbejdsuge på 37 timer ved at arbejde lidt længere på de 4 tilgængelige dage. Fælles er dog, at fordelene ved at indføre disse forkorterede uger kan være:

  • Større medarbejdertilfredshed
  • Øget effektivitet
  • Mindre sygefravær
  • Lavere klimaaftryk grundet mindsket transport

Skal vi forvente en forkortet arbejdsuge?

Når vi nu ved, en forkortet arbejdsuge kan have en lang række fordele, er det så noget, vi skal forvente i nær fremtid? Nogle virksomheder er i gang med enten at afprøve eller praktisere det, men det er nok ikke noget, vi skal forvente overalt i nær fremtid. Nogle brancher og virksomheder vil det passe rigtig dårligt til med længere og færre dage, og for nogle vil det ikke kunne lade sig gøre af praktiske hensyn. Forskere er dog enige om, at vi kommer tættere og tættere på at fordelene vil overvinde ulemperne, men at det tager tid.