Business Class

Bliv klar til dit første job som nyuddannet

Det kan være svært at forestille sig, hvad der venter forude i arbejdslivet, når du har afsluttet din sidste eksamen på studiet. Ikke desto mindre kan det være svært at tænke på andet. Derfor kan der ofte opstå et usædvanligt stort forventningspres fra især en selv, men ikke mindst også den kommende arbejdsgiver – og det kan i mange tilfælde give anledning til store bekymringer.

Hav styr på det praktiske

Der melder sig hurtigt en lang række spørgsmål, når du som nyuddannet er på udkig efter dit første job, og der er mange praktiske aspekter, der er vigtige at tage op til overvejelse. Herunder vil noget af det første, der melder sig være indmeldelse i den rigtige A-kasse. Arbejdsløshed er en af de mest grundlæggende bekymringer for nyuddannede, og derfor bør man søge optagelse i en A-kasse inden for to uger efter endt uddannelse for at være berettiget til dagpenge. En billig a kasse kan være lige så god som en dyr, så derfor er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i reglerne samt i de forskellige udbyderes muligheder.

Når de praktiske sager er i orden, og du kan påbegynde jobsøgningen, er det vigtigt, at du husker at slå koldt vand i blodet. Du skal benytte dig af de værktøjer og muligheder, du allerede er i besiddelse af, som kan være medhjælpende til succes i jobsøgningen – nemlig at udnytte sit eksisterende netværk. Et godt og solidt netværk fra bl.a. studiet og tidligere jobs kan være altafgørende, og vigtigheden i det kan ikke fremhæves nok. At være engageret og nysgerrig i andres job kan give en vigtig viden, som kan vise sig at være guld værd, når chancen for en ledig stilling pludselig opstår. På samme måde bør du investere tid i at finde personer med samme uddannelse, som allerede har fået succes på jobmarkedet med flere års erhvervserfaring, som du kan drage nytte af. I relation hertil findes der mange oplagte muligheder via portalen Linkedin, der kan give en grundlæggende viden, som du selv nemt kan grave dybere ned i.

En god nats søvn kan være afgørende

Den dag, jobbet er kommet i hus, forvandler de tidligere bekymringer sig hurtigt til en masse nye, hvoraf størstedelen handler om, hvorvidt du er i stand til at leve op til arbejdsgiverens forventninger. For at kunne leve op til de mange forventninger, der pludselig er mere nærværende end nogensinde før, skal du først og fremmest give dig selv de bedste betingelser for at kunne opfylde dem.

Selv om det kan virke trivielt at nævne, så er en god nats søvn essentielt, når du skal præstere i dit nye job. For mange nyuddannede kan de nye dagligdagsrutiner være langt fra studielivets indgroede vaner, og det kan derfor tage tid at vænne sig til en ny døgn- og arbejdsrytme. Netop af den grund er det meget væsentligt, at du optimerer din søvn, så du har de bedste forudsætninger, når du vågner op til en ny arbejdsdag. Det kan du eksempelvis gøre ved at investere en del af din første løn i en ny seng, eller blot bedre puder og dyner – og selv noget så banalt som ordentlige dyne- og pudebetræk kan have en meget positiv indvirkning på søvnen – se mere her.