Business Class

DI Aalborg: Det går skidt for de andre – og det er glædeligt.

Aalborg forbedrer sit image i erhvervslivet

Nordjyllands største by har et godt image blandt virksomhederne.
Det er en af konklusionerne i DI’s Lokalt Erhvervsklima undersøgelse, hvor virksomhederne i landets kommuner vurderer erhvervsklimaet i deres egen kommune.

Blandt de 96 kommuner der deltager i undersøgelsen, ligger Aalborg samlet nr. 60, hvilket er en tilbagegang på fem pladser fra sidste års placering som nr. 55.

På trods af tilbagegangen kan Aalborg dog glæde sig over at være den af landets fire største byer, der har det bedste erhvervsklima.
Både København, Aarhus og Odense får en dårligere placering i dette års Lokalt Erhvervsklima undersøgelse.

Aalborg kan desuden notere sig, at kommunens virksomheder aldrig før har vurderet erhvervsklimaet i byen så højt som i år – og Aalborgs lavere placering i år skyldes således alene, at landets øvrige kommuner har formået at forbedre sig endnu mere.

– Jeg er glad for, at Aalborg bliver ved med at forbedre sit erhvervsklima.
Det vidner om, at kommunen tager erhvervslivets vilkår seriøst, men der er dog alligevel en række områder, hvor kommunen bør intensivere indsatsen. Det gælder bl.a. i forhold til at sikre virksomhederne bedre adgang til kvalificerede medarbejdere, som er en stor udfordring for mange virksomheder i kommunen, siger formand for DI Aalborg, Peter Rindebæk.

Ud over adgangen til de rette medarbejdere efterspørger virksomhederne i Aalborg i høj grad også en større indsats for at forbedre infrastrukturen, viser dette års undersøgelse. Endelig er skatter, afgifter og gebyrer blandt de parametre, hvor kommunen kan notere sig den største tilbagegang fra en placering som nr. 73 til nr. 87.

– Mange virksomheder ser frem til at få en endelig afklaring på spørgsmålet om en 3. limfjordsforbindelse, og så er kommunen endnu ikke på plads med en udvidelse af Tranholmvej. To konkrete ting, som helt sikkert slår igennem i undersøgelsen. Desuden trækker det heller ikke op i virksomhedernes vurdering af erhvervsvenligheden, at Aalborg Kommune ikke har sænket dækningsafgiften, som det er sket i andre kommuner, siger Peter Rindebæk.

I Vesthimmerland kan kommunen glæde sig over en fremgang på syv pladser i forhold til sidste år. Kommunen er placeret som den 18. bedste erhvervskommune i landet og den bedste i Nordjylland. Særligt kommunens indsats for at sikre virksomhederne adgang til kvalificerede medarbejdere vækker tilfredshed, og derfor scorer kommunen da også en 13. plads i denne kategori.

– Det er flot, at Vesthimmerland ligger så flot placeret og er gået frem i forhold til sidste år. En væsentlig årsag er, at kommunen har styrket dialogen med erhvervslivet, og når virksomhederne føler sig hørt, så slår det også ud i deres vurdering af kommunens erhvervsvenlighed, siger Peter Rindebæk.

Jammerbugt Kommune tager et spring frem på hele 19 placeringer i forhold til sidste års undersøgelse. Det sender kommunen ind på en plads som nr. 21 i Lokalt Erhvervsklima 2016. Kommunen opnår sin bedste placering i kategorien, der omhandler dialog og information med kommunen, hvor Jammerbugt Kommune opnår en 9. plads.

I Mariagerfjord Kommune er der ligeledes fremgang i dette års undersøgelse. Kommunen går fire pladser frem til en placering som 43. Kommunen er gået frem i otte ud af undersøgelsens 11 kategorier – heriblandt i forhold til den kommunale sagsbehandling og den kommunale infrastruktur.

I Rebild Kommune er virksomhederne mere tilfredse med kommunens erhvervsvenlighed end nogensinde tidligere. Kommunen indtager en flot placering som nr. 20, som dog er fem placeringer lavere end sidste år. Tilbagegangen skyldes bl.a., at virksomhedernes vurdering af den kommunale sagsbehandling er blevet dårligere. På dette parameter i undersøgelsen er kommunen gået hele 22 pladser tilbage til en rangering som nr. 83.

– Selvom der er en vis spredning i resultaterne for Aalborg og omegnskommunerne, så sidder jeg tilbage med et positivt indtryk af, hvordan erhvervsklimaet ser ud i og omkring Aalborg. Der bliver arbejdet seriøst i kommunerne med at forbedre vilkårene for vores virksomheder, og i DI Aalborg har vi løbende en god dialog med kommunerne om, hvad virksomhederne efterspørger, siger Peter Rindebæk.

Læs mere om Lokalt Erhvervsklima 2016 på www.di.dk/le