En ny måde at tænke rehabilitering på blev vinderen af de 50.000 kroner.
Årets innovationsprisvinder og dermed præmien på 50.000 gik til projektet Virtual Reality Rehabilitation, der skal gøre rehabilitering nemmere og mere motiverende for personer, der har haft et hjerteanfald.
Vinderen i konkurrencen blev kåret i forbindelse med Forskningens Døgn-arrangementet på VIA University College på Campus C i Aarhus. Gennem hele dagen havde de 10 innovationsprisfinalister under temaet ”Gentænk” præsenteret deres ideer. I løbet af dagen blev de 10 finalister skåret ned til 5, hvorefter en jury besluttede sig for, hvem der skulle løbe afsted med førstepladsen og de 50.000 kroner.
En ny måde at tænke rehabilitering
Vindergruppen er fra Aalborg Universitet og består af Paula Epure, Daniel Christensen og Christina Gheorghe, der alle læser Medialogy – Interaction Design.
”Måden vi har rehabilitering på i DK har ikke ændret sig i 200 år. Derfor er det tid til at se på, hvordan vi kan gentænke rehabiliteringsprocessen. Der er så meget ny teknologi i verden, så hvorfor ikke forsøge at bruge det, og dermed få hurtigere og bedre rehabiliteringer,” pointerer Daniel Christensen.
Virtual Reality Rehabilitation er indtil videre tænkt til personer, der har lidt et hjerteanfald, og derfor skal gennem et rehabiliteringsforløb. Men i stedet for et genoptræningsforløb i de samme rammer på et rehabiliteringscenter, tager personen Virtual Reality-briller på og træder ind i et virtuelt køkken. I hånden har man en ’tracker,’ der gør, at hændernes bevægelse følger med i den virtuelle verden. Man kan nu gå rundt i køkkenet, skænke en kop kaffe eller tage et glas vand fra hanen, præcis som før hjerteanfaldet.
Fornyet motivation til træning
”Normal rehabilitering kan være demotiverende for mange patienter. Ligegyldig hvor dygtig en fysioterapeut er, så har han/hun ikke altid tid til at træne med patienten. Derfor skal patienten selv finde motivationen for at træne. Og når du har haft et hjerteanfald, så er træning én af de sidste ting, du tænker på. Når du tager VR-brillerne på, kommer du ind i en ny verden, hvor du ikke længere har svært ved at skænke en kop kaffe.” siger Paula Epure, og tilføjer:
”VR Rehabilitation er bedre end almindelig rehabilitering, hvis det bliver brugt rigtigt. Virtual Reality kommer aldrig til at erstatte virkeligheden. Vi vil ikke udskifte terapeuterne, men hjælpe dem, så de kan bruge mere tid med patienterne end med dokumenterne. Vi giver dem et værktøj, der gør rehabiliteringen mere præcis.”
Stor test på 100 patienter venter
Gruppen har allerede arbejdet 3,5 år på projektet, hvor de har testet og designet i samarbejde med Neurorehabilitering, Grindsted. På den måde har de sikret, at den software, som de fremover gerne vil sælge, er god nok.
Inden for den nærmeste fremtid skal softwaren testes på omkring 100 patienter i samarbejde med projektets partner Patient@home, og de 50.000 kroner fra innovationspriskonkurrencen skal bidrage til at gøre VR Rehabilitation endnu mere præcis.
”Det næste step i vores projekt er dyrt, så her skal vi bruge de penge, vi har vundet og endnu mere til. Vi vil udskifte den ’tracker’ patienten har i hånden, og i stedet give dem handsker på. Handskerne gør, at du kan føle de genstande, du rører ved, når du har brillerne på, og på den måde gøre det endnu mere realistisk for patienten,” fortæller Paula Epure.
Økonomisk realiserbar
Gruppen håber på, at lancere det første produkt om ét år, og gør samtidig opmærksom på, at det ikke er de store pengesedler, der skal frem i implementeringen af VR Rehabilitation.
”Vores mål er at sælge softwaren til især specialklinkker, som har pengene til at købe det, og gerne vil have den bedste teknologi. Hvis du vil bruge dem i hjemmet, så kan du købe en smartphone og et par VR-briller, som ikke er særlig dyre,” slutter Paula Epure.
Innovationsprisen bliver afholdt i samarbejde med Forskningens Døgn, Connect Denmark og Innovationsfonden.