Business Class

Jens Nygaard, livvagt og indehaver af El-Protec

Jens Nygaard: Virkelighedens bodyguard

Jens Nygaard, livvagt og indehaver af El-Protec

I 2001 mistede Jens Nygaard Johansen overblikket over sit liv og sit arbejde. I en alder af 39 år sadlede han helt om og blev selvstændig. I dag er han chef i sit eget vagtselskab. Og undervejs tog han lige en international sikkerhedsuddannelse som FBI-godkendt livvagt.

– Jeg sad i flyet og spekulerede over hvilket land, vi fløj over nu. Og jeg vidste det ikke, for jeg kunne ikke huske, hvilket land jeg var fløjet fra, kun at jeg var på vej til København. I Kastrup var der ventetid, inden jeg skulle videre til Aalborg. Og der bestemte jeg mig for, at jeg ikke ville bruge størstedelen af mit liv på at sidde i fly og lufthavne.

Det var i 2001. Jens Nygaard Johansen var ansat som Areal Sales Manager i det amerikanske virksomhed Erico, med ansvar for at sælge beskyttelse af elektriske faciliteter i hele Europa.

– Da jeg kom hjem, tænkte jeg tanken igennem over weekenden og gik så i banken mandag og fortalte, at jeg ville sige mit job op og være selvstændig. De blev først lidt blege, for jeg havde en gård i Gistrup og ville også få fem ugers karantæne i fagforeningen, men de støttede mig og gav mig et halvt år til at vise, hvad jeg gerne ville.

Havde ikke råd til toiletpapir

I 2002 startede Jens firmaet El-Protec , for han havde arbejdet med lynbeskyttelse af IT-, tele- og datanetværk, og fik også et samarbejde op at stå med en leverandør i Tyskland. Samtidig færdiggjorde han sin akademiske uddannelse i international marketingsøkonom med en hovedopgave, som han lavede på sit eget firma.

– Jeg fandt relativt hurtigt ud af, at det var alt for lidt kun at satse på én hest. I 2003 søgte Dansikring en selvstændig partner til at varetage alarmsalg, -installation og -service i Nordjylland. Vi fik en snak og 1. november 2003 startede vi et samarbejde.

På daværende tidspunkt havde Jens solgt sin gård. Det var både for stressende og for dyrt, både ar have gård og eget nystartet firma. Det med en lejlighed var der ikke penge til i starten, så han fik lov at bo hos sin søster.

– Det første år som selvstændig var jeg fattig. Alle pengene gik til de omkostninger der nu er ved at drive virksomhed, ja jeg var faktisk så fattig at jeg om dagen måtte bruge offentlig toiletter, for jeg havde ikke råd til toiletpapir. Jeg tømte askebægrene på restauranterne, tog hjem på kontoret og tømte skodderne for tobak, som jeg rullede cigaretter af. Så det var helt fra scratch jeg startede. Helt fra scratch.

Vagt om natten, installatør om dagen

Men langsomt fik Jens bygget en virksomhed op, han kunne leve af. Samarbejdet med Dansikring var samtidig hans første møde en helt ny branche. En spændende branche med sikkerhed, alarmer og udrykning.

– Jeg tog en vagtuddannelse i 2004 og blev ansat som vagt ved Dansikring. Det var i første omgang for at få nogle flere penge i kassen. Jeg kørte vagt om natten fra 22 til 07, tog hjem og sov lidt, og så kørte jeg på med alarminstallation og -service om dagen. Weekenden gik med administration eller messer.

Rent helbredsmæssigt var det ikke sundt for Jens. Han krop gav ham en række advarsler, som han i første omgang valgte at overhøre.

– Men til sidst blev jeg nødt til at tage dem alvorligt, så jeg stoppede med vagterne for at slippe for det natteroderi, og fokuserede så hundrede procent på tyverialarmerne.

Men han slap ikke securitydelen helt, selvom det i første omgang mest var på fritidsbasis, blandt andet som Security Manager på Nibe-festivalen.

FBI-godkendt livvagtuddannelse

– I 2008 syntes jeg det kunne være spændende at tage en livvagt-uddannelse. Vi har jo haft en række forskellige terrorhandlinger rundt i verden. På et eller andet tidspunkt vil det også ramme Danmark. Hvis det sker, vil den betydningsfulde og almindelige danskere ikke have mulighed for at trække på en livvagt, for vi har kun PETs livvagter som har fokus på kongehuset og regeringen. Så hvis jeg nu havde uddannelsen kunne jeg tilbyde den service.

Han tog en international uddannelse gennem IBA, som er en verdensomspændende uddannelse. Man tager den i England og USA, og det er den eneste livvagtuddannelse, der er godkendt af FBI.

Samtidig havde han hørt rundt omkring, at mange kunder ikke var helt tilfredse med kvaliteten af vagtselskaberne.

– Jeg tænkte at jeg ville lave mit eget vagtselskab. Kvalitet frem for kvantitet måtte være vejen frem. Så jeg søgte en autorisation, som jeg fik marts 2009. Jeg havde ingen kunder, og jeg havde kun mig selv som ansat. Men jeg fik designet en uniform og fik den godkendt hos rigspolitiet, så var der da en vagt og en livvagt i firmaet.

Ishockey blev starten

– I august bliver jeg kontaktet af AaB Ishockey, der spørger om jeg kan påtage mig opgaven med at stille kontrollører til kampene i Gigantium. Samtidig var der et stort arrangement med Cirque du Soleil, hvor de også gerne ville have vagter.

Jens lavede et tilbud, og AaB Ishockey sagde ja. Så fik han travlt.

– Jeg skulle pludselig have hyret folk ind. Jeg tog fat i uddannede folk, jeg kendte fra branchen. De skulle have uniformer, de skulle have ID-kort fra rigspolitiet, og jeg skulle have lavet et lønsystem. Alt muligt. Der var knald på i de fjorten dage. Men det lykkedes mig at få nogle gode folk i folden, der kunne løfte opgaven.

Jens besluttede sig samtidig at få en brancheorganisation i ryggen og meldte sig ind i SikkerhedsBranchen. Der fik han øjnene op for fordelene ved at blive ISO9001-certificeret.

– Det tager normalt ½-1 år at lave den, men med hårdt arbejde lykkes det mig at blive det på tre måneder, både på vagt og livvagt. Det må være ny rekord.

77 % færre slagsmål i Hjallerup

I 2010 eskalerer virksomheden. Vi fortsætter med ishockey, og både AaB og Gigantium er glade for os, og vi får lov at løfte de andre opgaver de har. Gigantium valgte at bruge os ved offentlig skøjtning, og Handelsskolerne i Aalborg kom også ind.

Så kom Hjallerup Marked, der gerne ville prøve noget nyt. El-Protec havde opgaven for første gang sidste år. Virksomheden differentierer sig blandt andet på en mobile kontrolcentral, alarm tryk til barerne og kameraovervågning på markedspladsen. Da Hjallerup Marked var slut, havde de 17 registrerede slagsmål over fire dage, en reduktion på 77 %.

– Fordi vores vagter talte med alle gæsterne, også ham den muskuløse med tatoveringer op over begge tindinger. Det medførte at der var en helt igennem positiv stemning, så når der var optræk til noget, kom gæsterne faktisk selv og gjorde os opmærksom på det. De slagsmål der var, var faktisk mest uden for området, hvor vi ikke kunne se det.

Visitering og narkohunde til skolefester

De nordjyske handelsskoler har gennem et par år haft Jens og hans vagter til at stå for sikkerheden til skolefester. Det handler både om at holde ro, men først og fremmest om at sørge for at alle gæster får en god fest og kommer sikkert derfra.

– Vi spurgte handelsskolerne, om vi måtte få lov at visitere eleverne til festerne. For at forebygge flere sager som den tragiske Louise-sag på Hasseris Gymnasium. Der var lidt modvillig tvivl, om det nu var i orden med metaldetektorer. Men vi prøvede, og det blev overvejende positivt modtaget. Vi sikrer os at ingen har knive, peberspray eller alkohol med ind. De kunne også ses på omsætningen i baren.

Men selv om vagterne visiterede eleverne, så kunne de se at der stadig var narko.

– Vi fandt ud af, at de placerede det på skolen nogle dage i forvejen. Det eneste, der kunne hjælpe var en narkohund. Så jeg har lavet et samarbejde med et vagtselskab i Midtjylland, som har en narkohund.

Da hunden havde debut på en handelsskole i Aalborg, markerede den på 12 elever. De to havde stoffet på sig, de ti andre havde indtaget det i løbet af ugen. De to, der havde det på sig, blev bortvist og meldt til politiet.

– Det gav et signal til eleverne om, at de skal lade være at tage det med, og de skal lade være med at handle med det. Generelt kan jeg se, når vi er ude til fester, hvor frygteligt narko er. Du bliver tosset i hovedet, og det giver varige skader. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at forhindre unge mennesker i at tage stoffer.

Vagter skal gøre et godt indtryk

Vagtselskabets store styrke er fest og event. El-Protec har samarbejde med de store arrangører som Live Nation, AaB, Gigantium  og Aalborg Kongres- og kulturcenter. Jens og hans folk har stået for sikkerheden til blandt andet Melodi Grand Prix, EM i damehåndbold, U21  Fodbold, Nordic Fight Night, Guns n’Roses, Kiss, Hansi Hinterseer og mange flere.

– Vi har noget grej de andre ikke har. Vi har overvågning, vi har mobil vagtcentral, vi har tyve super dygtige vagter der kan påtage sig mange forskellige opgaver.

Nøgleordet er ikke store, muskuløse kraftkarle. Man skal ikke være bange som vagt, men heller ikke dum, som Jens siger. Som i alle livets forhold handler det meget om at behandle andre mennesker, som man selv ønsker at blive behandlet. Også som vagt.

– Jeg stiller meget store krav til mine folk. Der er mange øjne rettet mod os. Der er ikke plads til at stå medhænderne i lommen og tygge tyggegummi. Snørebåndene skal være bundet, skjorten skal være nystrøget, man er nybarberet og har ingen synlige tatoveringer. Og så skal man smile til sine gæster og være imødekommende. Noget af det, der kan tænde unge mennesker af i dag, det er når der står en vagt, meget autoritær i en uniform med armene over kors. Det er vigtig at have den åbenhed og imødekommenhed, især når vi arbejder med fester. Det er berusede mennesker, og der er desværre nogen der tager stoffer.

Ingen forsikring dækker frivillige vagter

Men der er også mindre byfester, gadefester og firmafester blandt kunderne, hvor vagterne sørger for at der bliver taget godt mod gæsterne og at de kommer sikkert hjem.

– Vi står der jo ikke kun for at holde god ro og orden, men træder også til og yder førstehjælp, hvis nogen for eksempel kommer til skade eller får det dårligt. Mange foreninger tænker ikke på det ansvar de har, når de laver store fester. Og der er ingen forsikring, der dækker de ’frivillige’ dørmænd, der ofte er aflønnet med sorte penge. I sidste ende er det ikke dyrere at bruge et ordentligt vagtselskab, men det er meget tryggere, både for gæster og arrangører.

Fokus på at udvide firmavagterne

Lige nu er fokus på at udbygge selskabets vagtordninger for virksomheder. Lukkevagt, tilsynsvagt, butikskontrol og så videre. Som en af de første i branchen tilbyder El-Protec 8 dages gratis prøvetid, og efter et år er der kun et kort opsigelsesvarsel på aftalen.

– Jeg oplever jo, at nogle firmaer har op til 3 års opsigelse på deres aftaler med vagtselskabet. 3 år! Sådan skal det ikke være. Hvis behovet eller økonomien ændrer sig, så skal det ikke være så besværligt at komme ud af aftalen. Vi giver også kvalitetsgaranti: Har vi ikke udført vores arbejde som aftalt, så giver vi pengene tilbage for den pågældende vagt.

Børn og dyr kan ikke forsvare sig selv

Jens har aldrig fået børn. Som han siger, har han aldrig haft det store behov for at reproducere sig selv.

– Men jeg elsker børn og unge mennesker. Jeg oplever rigtig meget når vi er ude. En del af de unge mennesker mangler omsorg. De søger ofte en voksne der vil bruge 5 minutter på at snakke med dem og respekterer dem for den, de nu engang er, ja deres forældre burde mander sig op og tager et ansvar for deres børn.

At Jens selv tager et ansvar, viser han også gennem sin virksomhed.

– Vi støtter børns og dyrs velfærd. Det er to grupper, der ikke kan forsvare sig selv. Derfor giver vi hvert år 10% af virksomhedens overskud til velgørenhed, der støtter børns og dyrs velfærd, siger Jens.

 

VIRKELIGHEDENS BODYGUARD

DER ER IKKE MEGEN ROMANTIK ELLER DRAMATIK. LIVVAGTENS ARBEJDE ER 95% FORBEREDELSE.

– Jeg bliver lidt harm, når jeg ser kolleger i branchen tilbyde livvagter, for har de ikke uddannelsen, dur de simpelthen ikke. Det er ikke et spørgsmål om at være stor, bred og barsk. 95% af jobbet handler om forberedelse og planlægning.

Når Jens bliver hyret som livvagt, er det ofte for en udenlandsk VIP – for eksempel musikere eller skuespillere – der har deres egne sikkerhedsfolk.

– Men de hyrer som regel en lokalkendt livvagt, når de rejser i udlandet. Jeg går som regel i gang med arbejdet ti dage før, de ankommer. Jeg skal planlægge ruter fra lufthavnen til hotellet, som regel tre i alt – plan A, B og C. Jeg skal tjekke hotellet og de steder og restauranter, VIP’en skal besøge under opholdet. Hvem ejer det, hvem vil være på arbejde de pågældende dage, hvad er deres baggrund? Jeg skal sikre mig flugtveje og overveje mulige risici på stederne. Det er omfattende.

Både inden VIP’en ankommer og når vedkommende er rejst, er det Jens’ ansvar at tjekke hotelværelset.

– Inden tjekker jeg det for bomber og især for aflytnings- og overvågningsudstyr. Jeg har elektronisk udstyr til at sweepe rummet. Så plomberer jeg det indtil VIP’en ankommer. Bagefter renser jeg rummet for affald og alle personlige effekter. Alle noter, breve og andet der kan afsløre VIPen kommer i en sort affaldssæk. Også fx pilleglas og hygiejnebind. Den sæk afleverer jeg til VIPens egen livvagt i lufthavnen.

Under opholdet, er det Jens’ opgave at være så usynlig som mulig, men stadigvæk være klar til at hjælpe VIPen ved det mindste problem.

– Under uddannelsen lærer vi at skyde, men vi må ikke bærer  våben i Danmark. Vi lærer at køre bil på en kontrolleret måde, så vi kan komme væk fra forfølgere, men uden at køre galt. Vi lærer hvordan man hurtigst og sikrest får en VIP ud og ind af en bil. Vi lærer at være på forkant 24/7 og tænke på alt hvad der kan gå galt. Murphys lov er altid gældende for en livvagt.

Udover den fulde pakke som VIP-livvagt, kan man også hyre private vagter hos El-Protec.

– Det bruges blandt andet til retssager, hvor en anklaget eller et vidne ønsker beskyttelse fra pressen, eller hvis man er utryg ved at skulle møde sin modstander i retten. Men også i skilsmissesager, hvor den anden part har været ubehagelig – og det gælder faktisk både mænd og kvinder.

Brugen af private vagter er generelt i stigning i samfundet.

– Der er nogle konfirmander, der har privat vagt til blå mandag. Med åbne grænser og østeuropæiske kriminelle, så tror jeg at behovet for tryghed vil være større i fremtiden. Vi kan bare se mod USA. Vi ser typisk, at tendenserne derfra når til Danmark inden for 10-15 år.