Business Class

Der er guldminer overalt

Inspiration til ledelse og udvikling kan man finde mange steder. Præstationsudvikleren Rasmus Ankersen er personlig sparringspartner og mentaltræner for både erhvervsledere og topidrætsfolk. Han har besøgt seks steder, der masseproducerer sportsfolk i verdensklasse.

 Tekst Kim Konnerup – Foto Presse

Hvordan kan det være, at alle de bedste langdistanceløbere i verden kommer fra to steder: En landsby i Etiopien og en landsby i Kenya? Hvorfor er der 10 russere blandt verdens 50 bedste kvindelige tennisspillere, mens USA kun har to spillere i top 50? Og hvordan kunne et lille land som Jamaica vinde syv guldmedaljer i sprintdisciplinerne ved VM i Berlin 2009?

[expand title=”Læs mere…”]

 Disse spørgsmål besvarer forfatteren Rasmus Ankersen i bogen ”Guldminerne – Hemmeligheden bag verdens bedste sportsfolk”. Han rejste til seks steder i verden med en usædvanlig høj koncentration af elitesportsfolk. Her har han undersøgt sportsfolkenes levestil og træningsmetoder og talt med trænerne, der står bag de imponerende resultater.

– Jeg havde i lang tid haft på fornemmelsen, at der er et mismatch mellem virkeligheden og den klassiske fortælling om, hvordan en superatlet bliver til. Igen og igen hører vi den romantiske historie om den lille dreng, der voksede op i slummen, men på egen hånd trodsede alle odds og steg til tops som en af verdens bedste boksere eller basketballspillere. Storylinen er den samme hver gang, og vi elsker den. Problemet er bare, at ingen klarer rejsen alene. Der er stort set altid et miljø bag, som vi ofte overser. Det var koden bag disse miljøer, jeg ville knække.

Hvordan har du fundet frem til de seks guldminer?

– Det første jeg gjorde, var at bactracke en lang række af verdens bedste sportsfolk tilbage til deres rødder. Efterhånden begyndte et interessant mønster at rejse sig for øjnene af mig. Det viste sig, at en overraskende stor del af dem kom fra det samme sted. Jo længere jeg researchede mig ned i miljøer, desto tydeligere tegnede mønstret sig op. Herefter fulgte en lang og intens periode med at skabe det nødvendige netværk, som kunne give mig adgang til guldminerne.

Kan der være andre guldminer i verden, der er lige så interessante som dem, du har besøgt?

– Der findes guldminer over alt. Da jeg kom hjem fra min lange rejse, faldt jeg i min egen hjemby over en ishockeyguldmine, som havde produceret en imponerende række af verdensklassespillere og bliver ved med at gøre det. Kigger vi godt nok efter, findes de lige om gadehjørnet.

Hvilken af de seks guldminer, du beskriver i bogen, har gjort størst indtryk på dig?

– Jeg var dybt imponeret og overrasket over det, jeg oplevede i MVP Track & Field Club i Kingston på Jamaica. Første dag jeg trådte ind på deres træningsanlæg, kunne jeg ikke få øje på løbebanen. Det eneste jeg så, var en græsmark. Der var noget, der ikke stemte i mit hoved. Jeg havde jo forventet at se verdens bedste sprintere træne under topmoderne forhold. Men sandheden var, at de ikke engang havde en rigtig løbebane. De trænede på en græsmark.

Eller som deres coach, Stephen Francis, udtrykte det: Et performance miljø skal designes til hårdt arbejde og ikke komfort. I MVP Track & Field Club var der det nødvendige og ikke et miligram mere end det.

Hvad har overrasket dig mest ved den måde, verdens bedste sportsfolk lever på?

– Jeg var klar over, at de bedste lever med et dræberagtigt fokus på det, de gør. Alligevel overraskende det mig at se, hvordan for eksempel kenyanske topløbere med masser af penge på bankbogen totalt isolerer sig selv under spartanske forhold for at kunne træne optimalt. Det var back to basic i ekstrem grad.

Du skriver i bogen, at verdens bedste sportsfolk stort set ikke har andet fokus i deres liv end deres sport. Er det den rigtige måde at leve livet på?

– Jeg kender ikke den rigtige måde at leve på. Det må være op til den enkelte. Mit formål har været brutalt ærligt at lægge frem, hvad der skal til for at opnå verdensklasse. Så må folk selv tage stilling til, om de vil betale prisen.

Hvad er de tre vigtigste ting for at kunne levere toppræstationer?

– På bundlinjen står der, at ingen slipper for at træne sindssygt meget. For at kunne gøre det, har du brug for sult og masser af den. Men træningsmængden gør det ikke alene. Det handler også om kvaliteten af den. Du har brug for ærlig og konstant feedback, fra kompetente trænere og et offensivt mindset. Det er alt det, som guldminerne forener.

Hvad håber du, læseren får ud af bogen?

– Min ambition er, at jeg med bogen har skilt guldminerne ad på en måde, så andre kan lære, hvordan de bygger deres egen guldmine.

Fakta:

  • Rasmus Ankersen er præstationsudvikler og forfatter til bestsellerne ”En vinders DNA”, ”Leder DNA” og ”Opdragelse af en vinder”
  • Senest har han skrevet bogen ”Guldminerne”, der bliver udgivet world wide i 2012
  • Derudover er Rasmus en af Danmarks mest efterspurgte foredragsholdere om performance og ledelse
  • Han arbejder som performance coach for topsportsfolk og organisationer over hele verden
  • Han har skrevet et kapitel under titlen “Hvordan skaber man sult i paradis?” til den daværende statsminister, Lars Løkke Rasmussens bog, Den Danske Drøm

[/expand]