Business Class

Danskerne risikerer ekstra julegæld i december

FORBRUGSDANMARK: Mange danskere skruer op for juleforbruget i december, og det kan sende flere af os i gældssaksen. Sådan lyder advarslen fra Ret&Råd, som hvert år rådgiver ekstra mange gældsramte danskere efter julen.

Flere danskere end nogensinde har misligholdt privatgæld, viser nye Experian-tal. Et juleoverforbrug kan betyde, at flere danskere ender med at skylde flere penge, end de kan betale.

Det forklarer Ret&Råd, der hvert år modtager ekstra mange henvendelser fra gældssatte danskere, der ikke kan se vejen ud af deres overforbrug.

“I øjeblikket oplever vi en stigning i danskere, der kommer til os med en trykket økonomi, som de har brug for vores vejledning til at komme ud af. Familier, der ikke kan overskue deres økonomiske råderum, bliver endnu mere pressede op til jul – og efter, fordi mange låner til julen. Det er ekstremt vigtigt ikke at lade sig friste af et overforbrug i december. Gælden bliver hængende som en sort sky over en families hverdag i lang tid efter. Derfor råder vi altid vores klienter til at sætte tæring efter næring – også i julen,” siger Casper Hauberg Grønnegaard, direktør i Ret&Råd.

Gæld har sørgelige konsekvenser
Julen er typisk den årstid, hvor danskerne skruer op for forbruget. I 2011 satte dankortforbruget således ny rekord med det højeste antal daglige transaktioner nogensinde.

Ved udgangen af 2011 var 218.000 danskere registreret som dårlige betalere med en misligholdt gæld på i alt 12,5 mia. kroner. På nuværende tidspunkt er 222.000 danskere registreret med en misligholdt gæld på hele 14,4 mia. kroner. Det viser nye tal fra Experian, der ejer og driver RKI.

“Det er en rigtig trist udvikling, der ikke kun er en kæmpe hæmsko for at få væksten i gang, men som også giver nogle kedelige konsekvenser på det menneskelige plan. Kredit er et fantastisk værktøj til at få tingene til at hænge sammen – men man skal ikke indgå i kreditter, man ikke kan betale,” pointerer kommunikationsdirektør i Experian, Kim Bach.

Brug fornuften – undgå julegæld
Et moderat juleforbrug er nøglen til at undgå en økonomisk klemt situation.

“For at undgå en ny eller yderligere gældssætning, skal danskerne bruge deres sunde fornuft og ikke leve over evne. Heller ikke i julen, selv om idealet om den perfekte jul kan få mange til at skrue forventningerne og forbruget i vejret. Det gælder om at være ansvarlig med sin økonomi hele året,” understreger Casper Hauberg Grønnegaard.

Faktaboks: Sådan undgår du at sidde i gældssaksen
• Lav selv eller få din advokat til at lave en oversigt over alle dine gældsposter
• Undgå dyre rykkergebyrer, ubehagelige møder i Fogedretten og registrering som dårlig betaler i RKI ved at afdrage på dine lån
• Kontakt sammen med en advokat dine kreditorer om mulighederne for en ændret afdragsplan, hvis du har svært ved at afdrage på dine lån med de nuværende beløb
• Få hjælp fra en advokat, hvis du ikke kan overskue bunken af uåbnede regninger og rykkere
• Få en uvildig økonomisk rådgiver eller din advokat til at udarbejde et realistisk budget, som giver dig overblik over din økonomiske situation
• Optag ikke flere lån, hvis du ikke har penge til dem i dit budget. Udsalg, rabatter og afdragsfrie butikslån er fristende, men stadig en udgift uanset besparelsen