Business Class

Julefrokost blandt medarbejdere

Virksomheder står uden kompensation

Regeringen anbefaler, at virksomheder bør aflyse planlagte julefrokoster. Det får flere virksomheder til at stå i en svær situation, da der ikke er udsigter til kompensation. Regeringen giver nemlig ikke kompensation, så længe der er tale om anbefalinger.

Epidemiloven hjælper ikke virksomheder

Har virksomheden ikke afholdt årets julefrokost endnu, bør man nu se langt efter sild og snaps. Efter regeringen d. 8. december udmeldte, at større forsamlinger, såsom firmajulefrokoster bør aflyses, efterlader dette flere virksomheder med omkostninger for mad, lokaler og personale, som står uvist om dette kompenseres. Flere erhvervsorganisationer opfordre nu til, at virksomheder bliver kompenseret.

“Jeg synes kun, at det er rimeligt, at når man beder oplevelsesøkonomien om at holde for igen, så bliver de kompenseret for det,” siger vicedirektør i SMVdanmark, Mia Amalie Holstein.

Men i det omfang at regeringen blot er kommet med anbefalinger, er det ikke et juridisk krav, at kompensation skal finde sted. Sådan fortæller Frederik Waage, juraprofessor på SDU til Berlingske.

“Den praksis, man har fulgt hidtil, har konsekvent været, at så længe der ikke er tale om et forbud, men kun en anbefaling, får man ikke nogen kompensation,” siger Frederik Waage.

Hvis der derimod var tale om en nedlukning i henhold til epidemiloven, ville der umiddelbart have været sammensat en hjælpepakke, til de ramte virksomheder.

“Vi har haft en tradition for, at der følger kompensation med, når der er tale om tvangsnedlukninger. Det har vi for eksempel set tidligere med nattelivet. Men politikerne har traditionelt ikke koblet hjælpepakker sammen med anbefalinger, og det sætter virksomhederne i en meget usikker situation,” siger Frederik Waage.

Eventbranchen får aflysninger

På trods af der er tale om anbefalinger, oplever virksomheder i eventbranchen allerede mange aflysninger. Dette har stor påvirkning på virksomhedernes forretning.

Mia Amalie Holstein mener dog, at normer og lov har samme effekt.

“Hvis staten ikke havde sagt noget om julefrokoster, og folk selv havde valgt det fra, var det fair nok. Så er det markedet, der bør indstille sig. Men min pointe er jo, at det er et politisk valg, at det er den her branche, der skal holde for. Man kunne have valgt at reducere smitten på mange andre måder. Og når det er et politisk valg, at virksomhederne bliver bedt om at vise ansvar for samfundet, så mener jeg også, at der bør følge kompensation med.” udtaler Mia Amalie Holstein til Berlingske.

Læs flere erhvervsnyheder her

Ovenstående artikel/artikler er resumeret af business-class.dk, hvor skribenterne ikke har udført selvstændig research på emnet. Du kan tilgå den oprindelige artikel, hvis det ønskes. 

https://www.berlingske.dk/virksomheder/regeringen-vil-anbefale-at-julefrokosterne-aflyses-det-saetter