Innovationsminister Sophie Løhde (V) har netop fremlagt en statusrapport på flytningen af statslige arbejdspladser. 2.162 af de planlagte 3.900 arbejdspladser er allerede flyttet fra hovedstaden, og 21 ud af de 43 planlagte institutioner har afsluttet flytningen.
Også økonomien ser god ud. Regeringen regner med, at ministerierne får midlertidige udgifter til flytningen på ca. 870 mio. kr. Det er 40 mio. kr. mindre end det oprindelige udgiftsskøn:
”På trods af dommedagsprofetier fra en lang række hovedstadsbaserede fagforeninger og meningsdannere viser opgørelsen som ventet, at flytningen af statslige arbejdspladser går som planlagt. Det glæder vi os naturligvis over på hele Danmarks vegne,” siger Kim Ruberg, næstformand i Danmark på Vippen, og fortsætter:
”Flytningen af de statslige arbejdspladser skal betragtes som en langsigtet investering, der vil skabe øget vækst og udvikling i hele Danmark. Det koster selvfølgelig altid noget på den korte bane. Men på den lange bane er flytningen netop første skridt på vejen mod en reel vækststrategi for hele landet, som vil gøre os alle sammen rigere.”
Bred politisk opbakning til flere flytninger
Kim Ruberg lægger samtidig vægt på, at hele 22 pct. af de arbejdspladser, der allerede er flyttet, er besat af medarbejdere, der enten er flyttet med eller pendler:
”Det er et meget højt tal. Også højere, end vi og mange andre umiddelbart havde regnet med, og det er da kun glædeligt. Men som vi også har sagt før, så kan og skal flytningen af de statslige arbejdspladser ikke måles på, hvor mange medarbejdere der vælger at flytte med. Den skal måles på, hvordan den bidrager til at skabe arbejdspladser og understøtte udviklingen uden for hovedstadsområdet, samt at de berørte institutioner i højere grad får direkte berøring med de områder, de faktisk arbejder med,” siger han.
VLAK-regeringen har varslet, at endnu flere statslige arbejdspladser skal flytte ud af hovedstadsområdet og ind i resten af Danmark i 2018. En plan, som Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i Jyllands-Posten i dag bakker op om. Begge partier slår samtidig fast, at flere uddannelser også skal flyttes til Det Lokale Danmark. Det vil virkelig sætte skub i udviklingen, siger Kim Ruberg:
”Det er meget positivt, at der ikke blot er bred politisk opbakning til flytningen af flere statslige arbejdspladser, men at partierne også har fået øjnene op for, at der er et stort behov for at lade uddannelserne følge med, som vi i Danmark på Vippen påviste i en stor rapport sidste år. Ved at flytte statslige arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner til områder af Danmark, hvor de passer med den erhvervsmæssige aktivitet, kan vi skabe erhvervsklynger i verdensklasse. Det er bare med at komme i gang,” siger Kim Ruberg.