En stribe nordjyske virksomheder og Nordsøen Forskerpark har indledt et stort forsøg med at udnytte alt, hvad der overhovedet kan udnyttes på fisk og skaldyr.
I dag skæres mellem 40 og 50 procent af og ender som affald eller som dyrefoder. Men det kan gøres meget bedre, viser erfaringer fra Island og Norge. Og der kan laves store penge på det også i Danmark, siger direktør Karl Henrik Lauersen fra Nordsøen Oceanarium og Forskerpark til P4 Nordjylland:
– Det handler ganske enkelt om at lave nye og finere madprodukter og bedre olier ud af fraskæringerne, siger han.
De udenlandske erfaringer fortæller, at der er stor interesse for den slags produkter og lignende ikke mindst på det asiatiske marked.Det nordjyske forsøg strækker sig over de næste par år og har et budget på over 17 mio. kr med blandt andet støtte fra statens Fornyelsesfond. 17 nordjyske virksomheder er med.
Hvor mange nye arbejdspladser de nye produkter kan give, tør Karl Henrik Lauersen ikke sige.Men i 2008 indbragte det Island over 200 mio. kr at forædle fraskæringerne.