Business Class

Sommerferien holdes på klods: Danskerne går amok i forbrugslån til rejser

Langt fra alle danskere har feriepenge eller opsparing til sommerferie under sydens sol. Nye tal fra sammenligningstjenesten fair-laan.dk viser, at danskerne i maj låner 35 procent mere end i julemåneden

Maj er den store låne-måned, når det gælder online forbrugslån. Det viser helt friske tal fra online sammenligningstjenesten fair-laan.dk. I forhold til december, hvor der ellers også skal lånes til julegaver og den kommende skiferie, er det gennemsnitlige lånebeløb betydeligt større i maj. I december var det gennemsnitlige lånebeløb på 19.294 kroner, mens det i maj var 25.986 kroner. Det skyldes uden tvivl danskernes køb af sommerferierejser under sydlige himmelstrøg, vurderer Andreas Linde, der er administrerende direktør for den uafhængige sammenligningstjeneste.

 Det gennemsnitlige lånebeløb i maj 2017 var 35 procent højere end i december 2016. Når vi taler med vores kunder, mærker vi da også tydeligt den store efterspørgsel på penge til den helt rigtige sommerferie, hvilket efterfølgende også kommer til udtryk i det større lånebeløb, fortæller Andreas Linde. 

Sammenligningstjenester giver overblik

Tallene fra fair-laan.dk overrasker ikke privatøkonom Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank, der otte år i træk er kåret til banken med de mest tilfredse privatkunder. Hans bank har også højsæson for forbrugslån i december og i forsommeren. Han synes, det er fint, der findes sammenligningstjenester, men han har en række gode råd til dem, der vil låne til sommerferien:

 Vi har overhovedet ikke noget imod værktøjer på nettet, der sammenligner lån på tværs, men skal bare huske et par ting. Man skal både se på ÅOP, de Årlige Omkostninger i Procent, og det samlede tilbagebetalingsbeløb, hvis man for eksempel låner 10.000 kroner til en ferie. Og det skal være over samme tilbagebetalingsperiode, ellers kan man ikke sammenligne ÅOP, påpeger Brian Friis Helmer.

Han tilføjer, at det med forbrugslån er en god idé at få betalt tilbage så hurtigt som muligt, da renten er højere end ved andre lån, der er givet med sikkerhed i huset, bilen eller noget tredje. Og så kan man jo overveje at lade være med at tage på ferie og i stedet spare op til næste ferie.

 Men det er da legalt at spørge, hvis vennerne står og rykker i en for at tage med på ferie, smiler han.

Syd- og sønderjyderne er sammen med bornholmerne dem, der låner mest til sommerferien. Midt- og vestjyderne samt nordjyderne er dem, der låner mindst.