Business Class

home a/s: Nej tak til luksus i sommerhuset

Landsdækkende undersøgelse: Nærhed til vand og et hus og en grund, der ikke kræver det store, er de store hit i danskernes sommerhus-drømme – 5 gode råd til et ‘afslapnings-venligt’ sommerhus

Klukken, skvulpen, brusen. Hav, bælt, fjord, sø og å.
Ja, vand i næsten enhver afskygning vejer tungt på vægtskålen for danske sommerhuskøbere og -ejere.

Én slags vand er dog stort set ikke afgørende for danskernes valg af sommerhus: Klorvand.
Luksuselementer som pool, spa og sauna er det kun 4 %, der synes er vigtigt i sommerhuset.

Vigtigst for danskerne er dog et sommerhus og en -grund, der ikke kræver for meget af os, når vi holder fri. Det viser en ny landsdækkende spørgeundersøgelse, som analysevirksomheden YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home blandt 2.000 danskere.

Næsten halvdelen – 48 % – svarer i undersøgelsen, at det betyder mest for deres valg af sommerhus, at det er let at vedligeholde. Næst-vigtigst er det, at huset ligger i gå- eller cykle-afstand til vand – det har 35 % angivet. For 27 % er det afgørende, at fritidshuset har udsigt til hav, fjord eller sø.

”Vand har en helt enorm tiltrækningskraft på os og hænger for mange tæt sammen med billedet på det ideelle sommerhus,” siger relationschef i Home Mads Ellegaard i en kommentar til analysen.

Det har også stor betydning, at sommerhuset har plads til, at familie og venner kan komme forbi og overnatte, viser svarene.
”Mange sommerhuskøbere og ejere drømmer om et fristed i sommerlandet, hvor man kan samle børn og børnebørn og vennerne og nyde livet og hinandens gode selskab,” lyder det fra Mads Ellegaard.

Også køreafstanden har betydning for valget af fritidshus, viser YouGovs opgørelse for Home.
”De fleste ønsker ikke at køre for langt, men samtidig er der også en del, der har et ønske om at se noget landskab, der er markant anderledes, end der hvor de bor til hverdag, når de er i sommerhus,” siger Mads Ellegaard fra Home.

De fleste sommerhuskøbere er friske på at køre op til 100 km for at komme i fritidshus, har en spørgeundersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk for nylig vist.

FAKTA: 5 gode råd – sådan får du tid til at slappe af i sommerhuset

  • Vælg et hus på en klit- eller naturgrund, hvis du ikke gider slå græs og klippe hæk.
  • Hvis du hader at male træværk, så gå efter et ’vedligeholdelsesfrit’ hus – eller et der kan blive det med brug af zink eller eternitplader mm.
  • Skal vinduerne skiftes så vælg evt. træ-alu-vinduer, der heller ikke skal males.
  • De flestes hjerte banker for en træterrasse, men der kommet mange plast-træ-planker på markedet, som er tiltænkt vedligeholdelsesfrie terrasser. Hvis du sværger til den ’ægte vare’ så vælg med fordel træsorter med højt indhold af kisel, som hindrer svampesporer i at gro i det.
  • Mal dit sommerhus med linoliemaling, der kan tåle meget regn. Linoliemaling er tyndt og let at stryge på træet, og så behøver du ifølge Bolius kun male dit sommerhus hvert femte år.