Business Class

Danske bestyrelser er ikke gode nok

I Danmark findes der i dag mere end 160.000 bestyrelser, som er ansvarlige for et tilsvarende antal virksomheders fremtid. Men alt for mange af dem er for dårligt fungerende og mangler de rette kvalifikationer til at kunne gøre en reel forskel i deres bestyrelsesarbejde. Sådan lyder det kort og kontant fra direktør Leif Boa, der netop nu har 200 nuværende og kommende bestyrelsesmedlemmer på skolebænken.

Bestyrelser der udelukkende beskæftiger sig med virksomhedens daglige drift, er i bedste fald overflødige og i værste fald direkte skadelige for virksomhedens vækstmuligheder. Bestyrelsen skal i stedet fokusere på hvordan virksomheden udvikler sig, virksomhedens vækst og de overordnede strategiske linjer og så lade virksomhedens ledelse koncentrere sig om driften. Det er en af hovedpointerne fra Leif Boa, som er administrerende direktør i BoardInnovators, som siden 2010 har arbejdet med uddannelse af bestyrelsesmedlemmer.

– Vi kan se at der er et stort behov for at professionalisere danske bestyrelser. Vi ser alt for mange bestyrelser, der agerer uprofessionelt og uden at tilføre nogen som helst værdi. Men heldigvis er der også en stor lyst blandt bestyrelsesmedlemmer til at uddanne sig og gøre sig dygtigere, fortæller Leif Boa.

– Mange bestyrelsesmedlemmer kender f.eks. ikke den lovgivning, bestyrelser arbejder under eller de værktøjer, der kan bruges i forbindelse med risikostyring, krisestyring, kommunikation, finansiering, osv. Og hvis man hverken kender rammerne eller værktøjerne, så bliver resultatet altså også derefter.

Bestyrelsesuddannelse og konference

I dag er der mere end 200 nuværende og kommende bestyrelsesmedlemmer i gang med et uddannelsesforløbet hos BoardInnovators, men for at sætte yderligere fokus på, hvordan den optimale bestyrelse arbejder, afholder BoardInnovators 1. november på Crown Plaza i København, konferencen BoardCamp 2012. Her vil en række danske eksperter give deres bud på, hvad der skaber en såkaldt high-performance bestyrelse.

– En High-Performance bestyrelse er højt ydende, har fokus på fremdrift og vækst, har et godt samarbejde indbyrdes og kan håndtere kriser så de trods alt får positive resultater.

Årets bestyrelse

I forbindelse med konferencen vil prisen Årets bestyrelse blive uddelt til en dansk bestyrelse, der har opnået et særligt godt resultat.

– Vi har stiftet prisen Årets bestyrelse, fordi vi ønsker at sætte fokus på danske bestyrelser og de innovative vækstresultater, en god visionær bestyrelse kan skabe. Her er det hele bestyrelsen og ikke en enkelt person der udpeges. Her er det samarbejdet og de resultater den samlede bestyrelse skaber, der er i fokus, fortæller Leif Boa.