Business Class

Papirløse piloter

I disse dage modtager 213 piloter i Thomas Cook Airlines Scandinavia hver deres iPad, som de fremover skal medbringe på jobbet. Den 613 gram lette iPad skal på lidt længere sigt erstatte og overflødiggøre de ca. 30 kilo manualer og bøger med ca. 24.000 stykker papir, som i dag står ved piloternes side i cockpit på Thomas Cook Airlines’ fly.

– Som et af de første flyselskaber i verden vil vi gøre cockpit papirløst. Med fingerspidserne kan piloterne i stedet hente de optimalt opdaterede manualer via iPad’en. På grund af det papirløse cockpit vil vi på årsbasis kunne spare ca. 100 tons brændstof, og naturen slipper for ca. 300 tons CO2-udslip, siger direktør i Spies’ eget flyselskab, Torben Østergaard. Flyselskabet er et af de få i branchen, som hvert år udsender et miljøregnskab. Rapporten for 2011/12 er netop kommet på gaden, og den fortæller, at iPad’en også vil give en anden miljømæssig gevinst:

– Hidtil har vi hvert år anvendt ca. en million papirark til opdateringen af manualerne i flyene. Det vil fremover være slut. Så vil manualerne blive opdateret, hver gang en pilot passerer en af vores internet-routere i lufthavnene, fortæller Torben Østergaard fra det danske flyselskab, der som et af de eneste i verden er ISO14001-miljøcertificeret. Det er en af selskabets kaptajner, Hans-Henrik Grentzmann, der har drevet ”Projekt iPad”. Blandt andet har han udviklet en speciel Thomas Cook App, som rummer al information fra de ca. 30 kilo flymanualer. Ud over at piloterne kan hente de nødvendige oplysninger på selve flyvningen, vil iPad’en også blive brugt som et kursusredskab, når piloterne skal træne og vedligeholde deres flycertifikater.

– Interessen for vores “Projekt iPad”, som er et af de første større i Europa, er stor. En lang række flyselskaber har kontaktet os for at høre, hvordan de også kommer en generation videre og får gjort cockpit papirløst og fuldt elektronisk, fortæller Hans-Henrik Grentzmann.