Business Class

Varslingssystemer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Data i stride strømme advarer i biler, banker og olieboringer. 
Bedre varslingssystemer, som advarer bilister om fare for sammenstød, gør banker opmærksomme på risiko for tab på dårlige kunder, og fortæller olieselskaber om potentielle problemer ved nye boringer. Det er målet for EU-forskningsprojektet AMIDST med Aalborg Universitet og softwarevirksomheden Hugin Expert A/S som koordinatorer.

En tysk bilproducent, en spansk bank og en norsk it-virksomhed med olieindustrien som kunde leverer problemstillingerne og de store mængder data, som nyudviklet software skal omsætte til kloge beslutninger. Projektet involverer også norske og spanske universiteter, og målet er at skabe et værktøj, som er fleksibelt nok til at favne vidt forskellige brancher, forklarer direktør Anders L. Madsen fra Hugin Expert A/S, som er fagligt ansvarlig for AMIDST-projektet (“Analysis of MassIve Data STreams”) med et budget på knap 30 millioner kroner (3,9 millioner euro):

– I bilerne handler det om at forudsige, når andre trafikanter skærer ind foran ved vognbaneskift. Bankeksemplet har 1000 forskellige oplysninger om hver af de fire millioner kunder, hvor vi skal finde tabsgivende mønstre. Og olieeksemplet skal bruge omfattende målinger fra sensorer til at advare, når noget er ved at gå galt under en boring. Det er tre fantastisk gode og meget konkrete eksempler, som stiller vidt forskellige krav, men som alle vil vise, hvad den her type software kan, når vi bliver i stand til at skalere det op til at fungere med massive strømme af data, siger Anders L. Madsen.