Business Class

Fyraftensmøde med Aamund og Ankersen

Godt 300 tilhørere på en ganske almindelig torsdag eftermiddag har bænket sig i foredragssalen. Erhvervsfolk, deres medarbejdere og deres kunder har i foyeren hilst, minglet og netværket uformelt. Mange har været henne og hilse på den ene af fyraftensmødets talere, Rasmus Ankersen, der smilende signerer eksemplarer af sine bøger “LederDNA” og “Guldminerne”.

Speaker’s Club arrangerer fyraftensworkshops, kurser, events og foredrag. Primært for klubbens voksende medlemsskare, der tæller både virksomheder og enkeltpersoner. Arrangementerne holdes både i København og i Jylland.
10 gange om året inviterer klubben til fyraftensworkshop, hvor der typisk er to interessante talere. Idag er det først den kendte og karismatiske erhvervsmand Asger Aamund. Og en times tid senere den unge komet i foredragsverdenen, Rasmus Ankersen.


Rasmus Ankersen vender vi tilbage til i de kommende numre af Business Class, hvor han bliver fast leverandør af inspirerende klummer om talent, motivation og udvikling. Mange af de pointer, han havde under dette arrangement bliver gentaget og udbygget i disse klummer.


Alvorlig opsang med vid og bid
Asger Aamund indtager scenen. Erhvervsmanden, der er kendt både for sit skarpe vid og sine selskabelige egenskaber, er i dag mere alvorlig end man normalt oplever ham på slap line. I dag er der bid på hans vid.
Naturligvis kommer der smagsprøver på de velkendte morsomme oneliners, der præcist sætter hans tanker og meninger i perspektiv. Men de har også en snert af påtrængende ønske om forandring. Og Asger Aamund mener det haster.
“Hvad har vi lært af finanskrisen,” spørger han og giver selv svaret: “Vi har lært, at erhvervslivet ikke skal knytte sig så tæt til bankerne.”
For ifølge Aamund havde erhvervslivet det fint, indtil bankerne ødelagde det hele. Produktionen buldrede lystigt derudaf, og der var vækst på alle de vigtige markeder.
– Siden finanskrisen kom, er bankernes udlån gået 300 milliarder kroner ned. Væksten er stoppet i hele verden. Også Rusland, Kina, Indien, Sydamerika og de dele af Afrika, der ellers var i vækst. Og det var udelukkende bankerne der satte verden i stå.
Resultatet er ifølge Aamund helt indlysende, at virksomhederne nu er i fuld gang med at løsrive sig og gøre sig uafhængig af bankerne.
Et vandland for rige polske turister
– Erhvervslivets vindere satser på mindre bank og mere likviditet. De bygger deres virksomhed på soliditet, kompetence, kvalitet og innovation. Og i Danmark har fremtidens vindere mindre fokus på Danmark og mere fokus på udlandet, opsummerer Asger Aamund.
– Vores virksomheder skal satse på kompromisløs kvalitet, globalt konkurrenceperspektiv og permanent innovation. Ellers ender Danmark som et vandland for rige, polske turister, konstaterer Aamund .
Asger Aamund gennemgik Danmarks udfordringer, som han ser dem, og anviste også hans bud på, hvordan vi kommer helskindet fremad. Og selv om ikke alle dagens deltagere deler Aamunds politiske ståsted, var der ingen tvivl om, at han satte tanker i gang hos mange med sine velunderbyggede pointer.

En række af Asger Aamunds guldkorn fra foredraget:

– I Danmark har vi nu den situation, at der er 4 millioner stemmeberettigede. 2,1 millioner af dem står uden for arbejdsmarkedet. For første gang i historien kan de, der ikke arbejder, bestemme hvem der skal være landets statsminister. Det har de så også gjort.

– Det var Stauning, der opfandt velfærdssamfundet. Det var ud fra en tese om, at de 80% med de bredeste skuldre sagtens kunne løfte byrden fra de svageste 20%. Gad vide hvad han ville sige i dag, hvor de smalle skuldre er flest?

– Vores velfærdsomkostninger er stærkt accelererende. Lad os bare tage et eksempel. Omkring 4.000 mænd rammes hvert år af prostatakræft. En ny medicin er på vej. Den koster 500.000 kroner pr. patient. Det er 2 milliarder om året. Hvem bestemmer, om vi har råd til den udgift?

– Der er danske virksomheder, der vokser. Men de vokser ikke i Danmark. De tager på træk til der, hvor marken er grønnest. Og de samme gælder den unge danske elite af medarbejdere. De ser en international karriere som den naturligste ting i verden. De køber et sommerhus i Danmark, men bor i udlandet.

– Det er velstand, der skaber velfærd. Ikke omvendt. Under kulturrevolutionen i Kina stillede Deng Xiaoping formand Mao overfor et valg. Ville formanden have et Kina, hvor man fordeler rigdom, eller et Kina hvor man fordeler fattigdom. Han fik ikke et svar, men han fik 10 års husarrest.

– Vi stillede Lars Løkke Rasmussen det samme spørgsmål som i Kina. Han svarede heller ikke, og nu har han så fået 10 år til at tænke over det.

– Jeg havde næsten fået daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen overtalt til at oprette en iværksætterfond. Så kom jeg til at sige, at pengene skulle bruges til vækstvirksomheder, og ikke caffelatte-vogne og neglesaloner. Hvordan skulle jeg vide, at DF’s erhvervsordfører, Charlotte Brik var indehaver af fire neglesaloner? Der røg det flertal.

– Den nye regerings Fair Løsning er ikke andet end marketingsbobler. Vi må i erhvervslivet til at indse, at hvis vi har brug for en hjælpende hånd, er vi nødt til at lede for enden af vores egen arm.

– Hvad jeg leder efter hos en effektiv leder? Karisma, beslutsomhed, offensiv og strategisk indstilling, selvtillid, humor, menneskelig indføling, psykisk robusthed, stædighed.