Siden september 2011 har Den Amerikanske Centralbank solgt korte statsobligationer for op mod 667 milliarder dollars. Pengene er blevet brugt til at købe lange statsobligationer og dermed tvinge de lange renter ned, men nu er centralbankens lager af korte statsobligationer snart tømt. Onsdag holder centralbanken møde for at diskutere, hvad der så skal ske.
Det lyder utroligt, men ikke desto mindre kan Den Amerikanske Centralbank (Fed) snart melde udsolgt af statsobligationer med en løbetid på op til tre år.
Det seneste år har Fed solgt korte statsobligationer for op mod 667 milliarder dollars og i stedet placeret pengene i statsobligationer med længere løbetid. Formålet har været at tvinge de lange renter ned og dermed gøre det billigere for amerikanske virksomheder og boligejere at finansiere sig. Tiltaget har fået tilnavnet ”Operation Twist”, fordi det netop har til formål at presse de lange renter ned og dermed ”twist’e” rentekurven.
Operation Twist tilskrives en del af æren for, at de lange renter siden september 2011 er faldet omkring 0,75 procentpoint og dermed gjort det billigere for boligejere og virksomheder i USA at låne penge.
Spørgsmålet er nu, hvad der skal erstatte Operation Twist, og det tager Fed stilling til på et møde onsdag.
Trykker flere penge
Det mest sandsynlige udfald af onsdagens møde er, at Fed kompenserer for ophøret af Operation Twist ved at styrke sit generelle opkøbsprogram kendt som QE3.
QE3 går i al sin enkelthed ud på, at Fed trykker ”nye penge”, som bruges på at købe realkreditobligationer i markedet for dermed at stimulere efterspørgslen og aktiviteten i økonomien. I øjeblikket trykker Fed 40 milliarder dollars om måneden, og det beløb vil sandsynligvis blive øget for at modvirke rentestigninger som følge af, at Operation Twist ophører. Samtidig vil Fed muligvis også udvide deres opkøbsprogram, så det fremover også omfatter statsobligationer.
Fiscal cliff altafgørende
Uanset Feds tiltag for at stimulere USA ud af krisen, så kan det ikke afværge den økonomiske bombe, der lige nu tikker under amerikansk økonomi.
Den såkaldte fiscal cliff indebærer betydelige skatteforhøjelser samt besparelser på de offentlige budgetter, som automatisk træder i kraft per 1. januar 2013. Besparelserne forventes at sende den amerikanske vækst ned med fire procent, og det vil ikke kun sende USA tilbage i recession, det vil også være et alvorligt tilbageslag for hele den globale vækst.
Såvel Fed som de finansielle markeder bider derfor negle i øjeblikket og afventer, om det lykkes de amerikanske politikere at afværge fiscal cliff.
Om Spar Nord
Med flere end 320.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og 90 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2011 et overskud før skat på 345 millioner kroner.
Spar Nord ejes af flere end 125.000 aktionærer.
For yderligere information se www.sparnord.dk