Business Class

Danskerne har et højt alkoholforbrug

Vi drikker ved festlige lejligheder og arrangementer eller et par gange om ugen. Alkohol er ikke sundt i store mængder, men ikke desto mindre er os danskere vilde med alkohol. I form af både vin, øl eller andre former for spiritusser. Og det kan hurtigt blive et tabu i din virksomhed.

Nogle indtager mere alkohol end andre om ugen, og hvor sundhedsstyrelsen anbefaler maksimum 7 genstande for kvinder om ugen samt 14 genstande til mænd om ugen – er det ikke alle os danskere, der er lige god til at stoppe, når vi først er kommet i gang.

Især de unge mennesker har et højt alkoholforbrug, og i hele Europa har Danmark de seneste mange år ligget rigtig højt på denne liste over lande i Europa med det højeste alkoholforbrug.

Lytter man til sundhedsstyrelsens anbefalinger, bør der være en markant lavere risiko for at blive syg på grund af alkohol. Samtidig har de også et budskab kaldet ”Stop før fem genstande – det betaler sig”, som især mange unge mennesker ikke forfølger, når de tager ud og drikker sig fulde i weekenden.

Alkoholmisbrug eller ej?

Har du et alkoholmisbrug, som du ønsker at komme ud af, kan du få hjælp på en af flere klinikker i Danmark, der behandler dette problem. Du har måske været afhængig af alkohol i flere år og har gjort det til en vane at drikke hver dag uden nogle forbehold.

De fleste med et alkoholmisbrug mener ikke, at de selv er afhængige og drikker ofte i smug, når ingen andre ser det. Man kan dog ikke komme uden om, at de må være afhængige, hvis de drikker hver eneste dag. Samtidig kan man heller ikke tale sig væk fra, hvis man har et alkoholmisbrug, da det ofte kan lugtes. Pårørende eller bekendte vil altså tydeligt kunne lugte alkoholen.

Er du selv afhængig af alkohol eller kender en, der har et alkoholmisbrug, bør vedkommende tage et kig på alkoholrådgivningen – se mere her.

Behandlingen af et alkoholmisbrug vil ofte bestå i et helt behandlingsforløb på 6-8 uger, hvoraf der vil være en masse rådgivning og en fremtidig behandlingsplan for hver enkelt individ over, hvordan de kommer af med deres alkoholmisbrug.

Hvordan påvirker alkohol kroppen?

Selvom vi glædeligt indtager flere genstande om ugen, end sundhedsstyrelsen anbefaler, er det dog de færreste, der i virkeligheden ved, hvordan alkoholen påvirker vores krop. Faktisk er alkohol det rene gift for vores krop, der påvirker flere af vores krops organer og funktioner.

Mange ved ikke dette, men alkohol bidrager til mere end 55 forskellige sygdomme. Herunder forskellige kræftsygdomme, hjerte-kar-sygdomme, leversygdomme samt forhøjet blodtryk. Ydermere er det heller ikke uset, at flere får nedsat immunforsvar, hvis de har et højt alkoholindtag. Det siges ofte, at risikoen for langt de fleste sygdomme hænger sammen med den mænge af alkohol, du indtager.

Snak om det i virksomheden

Har du en kollega, der måske er alkoholiker? Tag en snak med personen og se, om det er rigtigt. Det er også vigtigt, at I ikke gør alkoholisme til et tabu i virksomheden – tal om det og skab en god kultur omkring det at drikke alkohol.