Business Class

Drømmen om fest-færgen

Thisted-drengen, Thomas Jørgensen, har realiseret en fantastisk drøm om at indrette et kæmpemæssigt flydende super-diskotek
i en gammel færge, der skal lægge til kaj i de skandinaviske havnebyer ved større arrangementer, festivaler, karneval, sportsarrangementer osv. Men den gode idé er nu i fare for at drukne i administrativt bøvl.
Tekst Sussie Munk 

Forestil dig en færge fra 1952. En af de helt klassiske, sort/hvide med solidt skrog, flere dæk og mange skorstene. Færgen ligger til kaj i havnen i Aalborg eller Oslo. Det er aften, og den mørke sommerhimmel er svagt violet med en ensom fuldmåne, der lyser let ned over de mange unge mennesker, der promenerer på havnekajen. Færgen er oplyst og genlyder af høj musik – næsten 2.000 festklædte mennesker hygger sig ombord med drinks, øl, musik og dans på de fire forskellige dæk. Nogle spiser en pizza i cafeen på øverste dæk, før de fester videre med udsigt til vand i alle retninger.

[expand title=”Læs mere…”]

Færgen er indrettet med luksus overalt, og den har Skandinaviens cool’este koncepter inden for både laserlys- og lydanlæg. Der er loungestemning, der er lækre barmiljøer – der er alt hvad hjertet begærer, hvis man er klar på nye og spændende oplevelser i byen. Færgen ligger her kun tre dage, så sejler den videre til nye eventyr i nye havne. De andre værtshuse og diskoteker i byen ser frem til næste gang, den store færge besøger dem. Den hugger nemlig ikke deres kunder. Den trækker mange flere i byen, skaber mere omsætning og lægger gerne plads til lokale arrangementer, f.eks.  koncerter eller andet, der kræver mere plads, end de selv har. Når byen holder sine årlige festivaler og karnevaller, er det fint med færgen som et ekstra tilbud til de enormt mange mennesker. Byens borgere glæder sig også. Det er nemlig sjovt at få besøg af færgen, så sker der noget nyt, og man får mulighed for nye oplevelser.

Gid det var så enkelt

Drømmen om færgen er faktisk slet ikke nogen drøm. Den findes nemlig i virkeligheden – i form af Spectrum of Scandinavia, der efter planen, skulle gøre livet festligere i skiftende skandinaviske havne. Lige nu ligger Spectrum i dok i Frederikshavn – sjovt nok samme sted, som den blev bygget for snart 60 år siden. Og den får topkarakter af værftet. Alt er som det skal være, skroget er solidt og i fin stand. Færgen har masser af år tilbage på vandet. Men, men – gid det var så enkelt. Manden i spidsen for drømmen om Spectrum, Thomas Jørgensen, er nemlig ved at få grå hår over alle de vanskeligheder, færgen er stødt ind i, i form af administrativt bøvl af værste skuffe.

– Hen over sommeren har færgen været på besøg i Thisted, Skive, Hadsund og Hobro, og det et gået rigtigt godt, med stor opmærksomhed, masser af gæster og samarbejde med de lokale restaurationer. Nu er vi så stødt på grund. De selvsamme spørgsmål, som vi fik ”ja” til af politimyndighederne i de havnebyer, vi allerede har besøgt, får vi ”nej” eller ”måske” til i andre havnebyer. Danmark er et lille bitte land, men alligevel har brandmestrene og politimyndighederne vidt forskellige fortolkninger af restaurationsloven, og man har vidt forskellige politikker omkring bevillinger osv. Bare for at give nogle eksempler: Skal færgen kategoriseres som en ”husbåd” eller som en ”pram”? Må den kun lægge til kaj ved større begivenheder? Hvad er i øvrigt en ”begivenhed?” Hvorfor må den i øvrigt ikke lægge til kaj i samme havne som det sejlende musikhus M/S Stubnitz, som havde det samme koncept med at flytte havn, og som Spectrum faktisk har fulgt i kølvandet på? Skal der en lejlighedsbevilling til, eller skal der en permanent bevilling til? Skal færgen sejle under reglerne for rutefart eller ej? Hvorfor er der lokale forskelle på om der må være 1.800 mennesker ombord eller 1.235?

– Burde der ikke være ens regler i et lille land som Danmark, for at man kan drive en forretning, og for at man ved, hvordan man skal forholde sig? Vi står i en svær situation, der er meget ressourcekrævende. Det er jo heller ikke specielt værdiskabende at køre sager imod danske myndigheder, siger Thomas Jørgensen.

Vi kommer uden sørøverflag

– Et af problemerne med færgen er, at vi jo ikke er interesseret i at blive i længere tid i nogen havn, fordi hele forretningsideen med færgen er at stille op med enkeltstående arrangementer, f.eks. når der er festival, karneval, store sportsarrangementer eller andre begivenheder i havnebyen. Ellers forsvinder nyhedens interesse, og så kan man ikke få færgen fyldt op med gæster. Vi er heller ikke interesserede i at komme med sørøverflag og slås mod de natklubber, der allerede er i byen, vi vil derimod meget gerne samarbejde.  Dermed er vi ikke interesseret i permanente tilladelser – vi har brug for lejlighedstilladelser, og det har vist sig at være meget svært. Vi har fået nej af vidt forskellige grunde, fordi de lokale politimyndigheder og brandmestre har vidt forskellige politikker. Jeg kunne forstå det, hvis man stødte ind i én regel, der sagde: ”Sådan er det!” Så kunne man rette ind til højre og tage konsekvensen. Men når reglerne er så bøjelige og forskellige, er det umuligt for os at tage højde for dem og få en forretning i gang, siger Thomas Jørgensen. Han driver i forvejen det succesfulde diskotek, Dampmøllen i Thisted, så han kender branchen ud og ind, og ved, hvad der skal til for at skabe et sted eller en event, som folk vil med til.

– Jeg har drevet virksomhed i Danmark i ca. 10 år, og da jeg startede var der lige kommet en ny regering, der sagde, at den ville afbureaukratisere tingene for erhvervslivet og gøre det mere enkelt at drive virksomhed. Men med usvigelig sikkerhed og stor præcision har man sørget for at gøre det stik modsatte. Som erhvervsdrivende – og specielt inden for restaurationsbranchen – har der aldrig været flere blanketter der skal udfyldes og indsendes end nu, understreger han.

Eksport af ideen
kræver orden i Danmark

Vender Danmark tommelfingeren nedad til Spectrum, vender man samtidig tommelfingeren nedad til 30 faste arbejdspladser og 70 løstansatte. Men man spænder også ben for en kreativ idé og en potentiel eksportsucces. Spectrum har nemlig gode muligheder for at lægge til kaj i store havnebyer i Norge og Sverige.

– I marts lagde vi til i Oslo i to weekender, og det var en bragende succes. Finanskrisen er ikke nået til Norge, så nordmændene bruger fem gange så mange penge, som danskere, når de går i byen. Helt i tråd med vores koncept samarbejdede vi med lokale diskoteker i Oslo, bl.a. natklubkæden Tiger Tiger og spillestedet Egert om en koncert. Men hvis vi skal videre med at penetrere Norge, er det nødvendigt, at ha’ styr på de danske forhold først. Nordmændene er meget positivt indstillede, især fordi de faktisk ikke har store diskoteker i Norge, så Spectrum er lidt af en event der, og de vil gerne lægge sig op ad de danske regler. Problemstillingen er bare, at nordmændene jo logisk nok spørger: ”Hvordan er reglerne i Danmark? Hvordan gør I, når I skal lægge til havn der?” Vi kan jo ikke svare entydigt på det spørgsmål, så indtil vi har orden i vores egen ”baghave”, bliver vi nordmændene svar skyldige. Problemstillingen ville svare til, hvis Arla ville sælge smør i Afrika og afrikanerne spurgte, hvordan smør bliver markedsført i Danmark, og man så ikke kunne give noget svar pga. et eller andet bureaukratisk bøvl.

Håb om hjælp fra politikere

Thomas Jørgensen håber nu på, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og ikke mindst de nye politikere på Christianborg én gang for alle vil hjælpe ham i en fart, så han kan få en holdbar løsning på problemerne. Han har kontakt med flere politikere og håber derfor på en snarlig løsning i retning af en stående tilladelse til at anløbe havnene i en på forhånd bestemt pulje af danske byer. Denne løsning ville betyde, at Spectrum kunne få arbejdsro til at føre forretningsideen ud i livet, bruge kræfterne på at samarbejde og udvikle nye koncepter sammen med havnebyernes eksisterende restaurationsvirksomheder. Og – vigtigst af alt – ensartede regler i alle byerne ville betyde, at Thomas Jørgensen ikke skulle søge gang på gang og risikere nye problemer og forsinkelser hver eneste gang.

– Restaurationsbranchen er i forvejen klemt af finanskrisen, der er rigtigt mange steder, der har halveret omsætningen. Desuden er mange natklubber presset af, at værtshuse, der før kun havde bevillinger til at servere alkohol til klokken 01, nu har fået udvidede bevillinger til klokken 05. Denne længere åbningstid til værtshusene gør det næsten umuligt at opretholde et natklubmiljø i Danmark.

Fuld kraft frem til Båstad og London

– Får vi styr på regelsættet herhjemme er søvejen åben til både Norge, Sverige og også andre europæiske byer. Vi arbejder bl.a. på at få Spectrum til Båstad i Sverige til sommer. Omkring den anden uge i juli hvert år er Båstad nemlig værtsby for tennisturneringen Swedish Open. Båstads tennisstation har 6.000 tilskuerpladser og er Nordens største tennisanlæg.  Det var her, at Sveriges største tennisspiller gennem tiderne, Björn Borg, debuterede i Davis Cup som 15-årig i 1972.

– Tennisveckorna, som de kaldes, er kendt i hele verden, og der er tale om 21 dage med fest og farver. Derudover planlægger vi at komme til London til OL i 2012, og vi forhandler netop nu med en bolværksejer, der måske kan give os mulighed for at ligge til midt på Themsen, slutter Thomas Jørgensen, der trods de mange forhindringer åbenlyst ikke har mistet hverken sin kreativitet eller håbet for den fantastiske færges fremtid som sejlende natklub.

[/expand]