Business Class

Nyetablerede selskaber boomer

Virksomhedsboom
6.468 nye selskaber er blevet etableret i årets første kvartal. Det er en stigning på 42,7 procent sammenlignet med første kvartal i 2013. Det viser en ny analyse fra Experian. Men bag tallene er der også et element, som kan udfordre de rigtige iværksættere.

En ny lov om iværksætterselskaber blev indført pr. 1. januar 2014. Målet var at gøre det nemmere at etablere virksomhed i Danmark og på den måde skabe et ynglested for innovation. Og nu viser en analyse fra data- og analysevirksomheden Experian, at loven umiddelbart har haft den ønskede effekt. Årets første kvartal har budt på 6.468 nye selskaber. Det er 2.073 selskaber flere, end der blev oprettet i første kvartal af 2013. Det svarer til en stigning på 47,2 procent.

Iværksætteri kan også være en udfordring
”Især to faktorer kan have bidraget til den pæne vækst i antallet af nye selskaber. Den første er, at folk i et presset arbejdsmarked må tænke alternativt. Den anden er selvsagt den nye iværksætterlov, som blandt andet gør det muligt at stifte et selskab med en kapital på kun 1 kr.,” forklarer Frank Papsø, Nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling i Experian.

Ifølge Experians analyse er 1.117 af de nyetablerede virksomheder iværksætterselskaber. Men på trods af stigningen i antallet af selskaber kan det være farligt at konkludere, at nemme vilkår for at etablere virksomhed også er det samme som et godt grundlag for innovation og økonomisk vækst. Bag det, der umiddelbart fortæller en historie om optimisme i erhvervslivet, er 499 personer ikke førstegangsiværksættere. Det er personer, som har mere end to virksomheder og etablerer den type af virksomheder for at undgå at blive set. En enkelt person har eksempelvis etableret 88 virksomheder i første kvartal af 2014.

Usikkert kreditgrundlag
Med iværksætterselskaberne er den personlige hæftelse fjernet, og det samme er offentliggørelsespligt af regnskaber. Det kan bidrage til at skabe et langt mere usikkert grundlag for långivere og investorer ifølge Frank Papsø:

”Lav transparens udgør en risiko for både kreditgivere og investorer. Derfor er de mere forbeholdne med de store finansieringer. Det betyder, at vi i Danmark overvejende får etableret mindre og omsætningsintensive virksomheder med lav overskudsgrad. Den slags virksomheder bliver sjældent særlig store, og mange lukker igen på grund af manglende vækst.”

Hele landet følger med
Antallet af nyetablerede virksomheder i første kvartal 2014 er det højeste for et første kvartal siden 2008. Nyetableringerne er jævnt fordelt over hele landet. Københavns Kommune står dog bag de fleste nyetablerede selskaber i forhold til allerede eksisterende selskaber. I 1. kvartal blev der etableret 30,21 nye selskaber pr. 1000 allerede eksisterende selskaber. Det er derimod Gentofte Kommune, der etablerer flest selskaber pr. 1000 indbygger over 18 år. I 1. kvartal blev der etableret godt 3,5 selskab pr. 1000 indbygger i kommunen.

Fakta: Om nyetableringer i første kvartal 2008-2014

1. kvartal 2014: 6.468

1. kvartal 2013: 4.395

1. kvartal 2012: 4.170

1. kvartal 2011: 5.204

1. kvartal 2010: 4.516

1. kvartal 2009: 4.963

1. kvartal 2008: 7.236

Kilde: Experian

Om iværksætterloven
Iværksætterselskabet skal gøre det nemmere at etablere virksomhed i selskabsform i Danmark. Det kræver ikke et indskud af større kapital at stifte selskabstypen, ligesom man heller ikke hæfter sin personlige formue ved driften, som det er tilfældet for en enkeltmandsvirksomhed.

Revisionspligten frafalder ved følgende betingelser:

1) Der må ikke være mere end 12 fultidsansatte i virksomheden i gennemsnit over et år

2) Omsætningen må ikke overstige 8 mio. over et år

 

Om Experian
Experian er verdens førende leverandør af informationstjenester, statistik og analytiske modeller inden for økonomiske data, fysiske adresser m.v. Med kontorer i 44 lande over hele verden og omkring 17.000 ansatte hjælper Experian kunder med at styre deres kreditrisiko, forebygge svindel, lokalisere attraktive markeder og konsolidere beslutningsprocesser.

Experian har en årlig global omsætning på 27 mia. kr. (2012). I Danmark har Experian en hovedafdeling i København og et kontor i Silkeborg og beskæftiger omkring 150 mennesker inden for data, statistik, analyse, salg og markedsføring. Experian står bag RKI og Købmandstandens Oplysningsbureau.