De grønne partnerskaber, som erhvervslivet har med Aalborg Kommune, er unikt for Danmark. ”Det Grønne Rejsehold”, som er et nyt tiltag, skal øge beskæftigelsen og hjælpe små og mellemstore virksomheder i Nordjylland til at realisere konkrete grønne projekter. Alene i Danmark er ressourceeffektivitet og symbiose opgjort til at udgøre en værdi på 7. mia. kr. Miljøminister Kirsten Brosbøl besøgte i går Aalborg for at se nærmere på kommunens mange grønne initiativer og partnerskaber med erhvervslivet.
Det nordjyske erhvervsliv er kendetegnet ved mange små og mellemstore virk-somheder, og statistisk set er der relativt få akademiske medarbejdere ansat i de nordjyske virksomheder. Grønne omstillingsprocesser er ofte båret igennem af højtuddannede, der har kompetencerne til at identificere og implementere omstillingen. Den nordjyske erhvervsstruktur betyder derfor, at for få virksomheder får udnyttet potentialerne inden for bæredygtighed og grøn omstilling. Et nyt initiativ – ”Det Grønne Rejsehold” – skal give ekstra ressourcer til virksomheders realisering af bæredygtige projekter.
”Vi har i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark igennem de seneste år samarbejdet med mange forskellige nordjyske virksomheder om bæredygtighed som et konkurrenceparameter. Vores erfaring er, at der i mange virksomheder ligger grønne projekter, og at der er stor interesse for bæredygtighed. Men de grønne projekter kræver fokus, ressourcer og kompetencer, som virksomhederne ofte ikke har. Så derfor arbejder vi på at skabe partnerskaber mellem virksomheder, kommuner og fx universitetet, som det er i tilfældet med ”Det Grønne Rejsehold”, siger Jens Højer, formand for Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling.
Det Grønne Rejsehold skal bestå af kandidater fra AAU med viden på miljøområdet og AAUs alumneforening med erfaring inden for grøn omstilling. Til sammen skal de opkvalificere de grønne omstillingsprocesser i små og mellemstore virksomheder i Nordjylland, så potentialet for grøn omstilling bliver til konkrete projekter. På sigt vil projekterne være med til at skabe nye stillinger, da realisering af projekterne ofte bliver både en økonomisk og en miljømæssig gevinst for virksomhederne.
Aalborgs grønne initiativer unikt i Danmark
Aalborg Kommune har samlet alle kompetencerne og al viden inden for grøn om-stilling i Center for Grøn Omstilling. Et politisk strategisk valg, der på sigt skal skabe succes med at udvikle Aalborg til fyrtårn inden for bæredygtighed.
”Det er ikke tilfældigt, at miljøminister Kirsten Brosbøl vælger at lægge vejen forbi Aalborg Kommune, for vi gør en helt unik indsats for at skabe grøn omstilling i kommunen, erhvervslivet og hos borgerne. Og der er nok af eksempler at trække frem. Fx vores nye grønne agent, som er den første af sin slags i Danmark, og Aalborg Bæredygtighedsfestival, som hvert år sætter opmærksomhed på de man-ge initiativer, der er i kommunen, erhvervslivet og hos borgere. Målsætningen med Center for Grøn Omstilling er at understøtte og skabe nye og spændende partnerskaber på tværs af sektorer og aktører til gavn for en bæredygtig omstilling”, fortæller rådmand Lasse P.N. Olsen.