Business Class

Derfor slipper danskerne ikke jobbet i ferien

Andelen af danskere, der er tilgængelige for deres kolleger, chefer eller medarbejdere i sommerferien ligger nu så højt, at kun godt hver femte dansker helt trækker stikket og slapper af i deres sommerferie.

Ferie med familie og venner uden mail og sms fra jobbet ligger så fjernt fra danskerne, at over en million erhvervsaktive enten er tilgængelige døgnet rundt eller dagligt tjekker arbejdsrelaterede mail eller sms’er i deres sommerferie. 15 procent er altid tilgængelige, mens yderligere 26 procent holder øje med arbejdet dagligt, viser en undersøgelse foretaget af Userneeds for IDA.

Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA, mener, at tallene er alt for høje. Ikke mindst set i lyset af, at yderligere 34 procent svarer, at de også tjekker deres mail i løbet af ferien.

”Det er problematisk, hvis grænserne mellem arbejde og ferie flyder fuldkommen sammen. Det er jo alarmerende mange, der på den ene eller anden måde ikke kan slippe kontakten til jobbet, og så er det alt andet lige ikke ferie, de holder,” siger hun.

Smartphones, tablets og bærbare computere er allemandseje, og har gjort livet lettere i hverdagen. Men den teknologiske mulighed for at være online konstant, gør også at både arbejdsgivere og medarbejdere skal tænke sig godt om, mener Juliane Marie Neiiendam.

”En veludhvilet medarbejder er til gavn for alle parter, og selv om der naturligvis kan være en enkeltstående ting, som kræver en reaktion fra en medarbejder eller en chef, må det ikke tage overhånd. Der er en årsag til, at vi holder ferie. Hjerne og krop har godt af, at vi kobler fuldkommen af fx i vores sommerferie. Når vi ikke gør det, risikerer vi i værste fald at brænde ud, og stress er ikke til gavn for hverken ansatte eller virksomhederne,” siger Juliane Marie Neiiendam.


Hvor tilgængelig er du for chefer, kolleger eller medarbejdere i din sommerferie?

  2017 Antal
Jeg er ikke tilgængelig og kan ikke kontaktes af min arbejdsplads i ferien 22%  557.693
Jeg er tilgængelig på telefon/mail/sms/ eller lignende som jeg tjekker sjældnere end dagligt 34%  865.309
Jeg er tilgængelig på telefon/mail/sms/ eller lignende som jeg tjekker dagligt 26%  659.494
Jeg er altid tilgængelig 15%  391.713
Ved ikke 3%  88.523
I alt 100% 2.562.731

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2.051 svar – 1.158 lønmodtagere), Registerbaseret arbejdsstyrkestatistik november 2015 (Danmarks Statistik)