Business Class

EU-kommissionens flag

Fagforeninger kritiserer beslutningen om EU’s mindsteløn

Den gode nyhed er, at ministerrådets beslutning om EU’s mindsteløn, er mere overkommelig for Danmark end først antaget. Men den møder stadigt kritik. Flere fagforeninger i Danmark mener, at det kan få alvorlige konsekvenser når ministre siger ja til den nye lov om mindsteløn i EU.

Mandag formiddag stemte et stort flertal af EU-landendes beskæftigelsesministre ja, da Ministerrådet mødtes i Bruxelles.

Vedtagelsen berører dog langt mindre, end det som EU-parlamentet vedtog i forrige måned. Parlamentet har sat et krav om, at lande kun kan slippe udenom indførelsen af mindstelønne, hvis 80% af lønmodtagerne er overenskomst dækket. Her mener beskæftigelsesministrene dog, at 70% vil være nok.

Der er endnu ikke nogle konkrete lønniveauer i Rådets beslutning, selvom Parlamentet ønsker at bestemme lønsatsen i de enkelte lande, med basis på medianlønnen.

Parlamentets fremhævning af individuelle rettigheder er yderligere ikke at finde ved beskæftigelsesministrene. Her er Danmark i sær nervøs for, om EU-domstolen vil involvere sig.

På denne måde ligner vedtagelsen om mindsteløn i EU forslaget om et direktiv mindsteløn fra EU-kommissionen, som kom tilbage i oktober 2020.

3F’s forbundsformand kritiserer vedtagelsen om mindsteløn

Vedtagelsen om EU’s mindsteløn møder kritik fra 3F’s forbundsformand Per Christensen.

“Selvom der blandt de øvrige medlemslande er udtrykt forståelse for, at EU-beslutningen ikke skal have virkning i lande som Danmark og Sverige, så har man ikke lyttet tilstrækkeligt til de nordiske bekymringer. Direktivet udgør et nybrud for, hvad man kan lovgive om i EU, og der er ikke en tilstrækkelig garanti, som undtager vores arbejdsmarkedsmodel,” siger Per Christensen.

Lovgivningen møder også kritik fra arbejdsgiverne:

“Hverken politikere på Christiansborg eller i Bruxelles skal blande sig i fastsættelse af lønforhold. Derfor er dagens afgørelse bekymrende nyt for os, der vil passe på den danske arbejdsmarkedsmodel. Vi har fra starten sagt, at EU skal holde sig fra at lovgive om lønforhold,” siger Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) til Ritzau.

Ovenstående artikel/artikler er resumeret af business-class.dk, hvor skribenterne ikke har udført selvstændig research på emnet. Du kan tilgå den oprindelige artikel, hvis det ønskes. 

https://fagbladet3f.dk/artikel/eu-ministre-siger-ja-til-mindsteloen-men-i-mere-blid-udgave-end-parlamentet?fbclid=IwAR3de6ce87CIRqfksy4sf9OklJ3pS8c6LoucGncc6hMUIWq5I8rc77NEL2g