Business Class

En nordjysk filial af Grækenland?

“Alt kan selvfølgelig mislykkes, og Nordjylland vil ligne en filial af Grækenland, hvilket jeg nægter at tro på. Desværre har jeg ikke en glaskugle, som jeg kan kikke i og konstatere, at jeg får ret,” siger regionsformand Ulla Astman til Business Class. Men overvejende ser hun fremtiden med positive briller.

Mange erhvervsfolk oplever i disse tider, at få et kontant nej, når de henvender sig til deres bank med ønske om en øget kassekredit eller lån. Fogedretten og Skifteretten har lang ekspeditions tid på grund af de mange dårlige betalere og de mange konkurser. Iværksættere med store ambitioner må erkende, at deres drømmefirma ikke kan holdes i live. Således har en restauratør i Hjørring måtte erkende, at hans livsværk – restaurant Aspendos er færdig. De 140 pladser, der var i den store restaurant, stod ofte tomme og dette var årsag til stedets sultedød. Bankernes manglende lyst til at låne penge ud til virksomheder, der ikke kunne garantere en sikkerhed, der både var med livrem og seler, gjorde at de alternative muligheder såsom lån i privat ejendom, var den mulighed, som iværksættere måtte benytte for at have midler til at fortsætte virksomheden.

Tekst: Peter Svanum

Midt i alt dette meddeler Region Nordjylland, at nu skal det være slut med negative historier om konkurser og arbejdsløshed. Derimod skal der fokus på de mange gode ideer og det boblende erhvervsliv, som mange mellemstore og små nordjyske virksomheder bidrager til i kraft af originale koncepter og innovation. Derfor skyder Region Nordjylland kampagnen ” Tag Fat” i gang.

Jeg har taget fat i regionsformand Ulla Astman, for at høre hendes bud på, hvordan vi løser problemerne her i det Nordjyske. Manglende arbejdspladser og manglende kvalifikationer, er det et problem, som kan løses via iværksættere, uddannelse og kampagner

-Jamen, det er da trist at konstatere, at vi har mistet 10.000 arbejdspladser. Derfor var det , at vi mente, at der skulle hjælp til.  Derfor besluttede vi at investere 22 millioner med det håb, at det kunne sætte gang i hjulene. Formålet er at de ti millioner kroner skal bruges til ansættelse af flere højtuddannede i små og mellemstore virksomheder i Nordjylland. Det skal så skabe en øget vækst samt varig beskæftigelse.

-Mange unge mennesker står med et eksamensbevis i hånden, men ifølge konsulentfirmaet Damvad, er der mange firmaer i Nordjylland, særligt i ydre distrikter, der ikke er interesseret i højtuddannet arbejdskraft. Med de ti millioner, som støtte til ansættelse, skulle disse firmaer gerne blive mere interesseret.

-De 12 millioner, som er tilbage, skal bruges til, at få iværksættere til at udleve deres drøm ved at starte deres egen virksomhed.

Tag Fat

-Vi har skudt kampagnen Tag Fat i gang. Det er en dyst mellem små og mellemstore virksomheder, der i dag bidrager positivt til udvikling i det nordjyske i form af originale koncepter og innovation.

De tre dommere, som vi har valgt, er håndplukkede. De to første har opfyldt en længerevarende drøm og en god ide, og dermed er de et godt blikfang.

Direktør Bettina Kühn har taget udgangspunkt i de råvarer, som vi er berømte for her i det nordjyske. Hendes forretning, der hedder Skagensfood sælger friske fisk, der leveres direkte. En ting som er spændende og ny, og som samtidig er med til at brande Skagen, som den store fiskeby, den er. Direktør Jacob Riisgaard appelerer til legebarnet i os. Hvem vil ikke gerne sidde og lege med forskellige spil.

Burde man ikke mere appellere til den unge malersvend, der får ros for sit arbejde, og derfor har lyst til at forsøge med egen virksomhed.

-Det burde man måske nok, men som sagt synes jeg, at vi skal være åbne overfor de skæve ideer. Unge mennesker er mere dygtige og kreative end vi var, og det synes jeg virkelig, vi skal udnytte.

AU målretter unge

-Endelig synes jeg, at rektor Finn Kjærsdam er et godt valg som dommer. AU har virkelig fået uddannet mange unge, og det er alt sammen med uddannelser, som er målrettet mod konkrete job. Vi har ikke det tunge universitet, som de har i de to store byer, hvor det er traditionelle fag, der kan læses, og hvor uddannelserne er langvarige. Her er det målrettet og konkret.

Bliver de nyuddannede i Nordjylland

-Her må jeg desværre sige nej. Jeg bliver nødt til at indrømme, at mange efter, at de har fået deres eksamen, vælger at flytte enten til København eller Århus, hvor de har lettere ved at få et job. Måske er det ikke et fast job her og nu, men de unge har betydelig lettere ved at få vikararbejde. Hvis de kan komme ind som barselsvikar i et firma, har de chancen for at blive hængende.

Manglende uddannelse er et problem

I ydreområderne i Regionen findes, der mange unge, som ingen uddannelse har, og derfor aldrig har haft et job. Det oplyser jobkonsulenterne ved Jobnet

-Vi skal selvfølgelig altid forsøge at opgradere folk, og her må vi ikke glemme University College Nordjylland, der har forskellige uddannelser, som kan kvalificere den enkelte til et job. Men vi har en gruppe unge, som er tabt på gulvet, fordi de ikke har nogen forudsætning for at kunne passe nogen form for job, fordi de har forladt skolen uden eksamen.

Tør ikke spå om fremtiden

Vil arbejdsløsheden i det nordjyske være på nul i 2022

-Jeg mener, vi har utrolig mange kort på hånden, som kan være med til at vise den rette vej. Vi kan skabe job indenfor energi, det maritime, bygge- og anlægsvirksomhed og fødevareprodukter.

Endelig et område, hvor vi skal blive bedre til at brande os selv, er turistområdet. Indenfor turistområdet er der allerede mange ildsjæle, der arbejder med en masse gode ideer.  Turisterhvervet kan tjene langt flere penge, og dermed skaffe flere job. Derfor skal der flere ideer på bordet, og der skal uddannelse til. Så vil dette erhverv være klar til at opsluge en del ledige.

Kan du stille sikkerhed for dine og regionens fremtidsplaner

Sikkerheden for alt dette kan sammenlignes med et budget man afleverer til banken. Ligesom banken skal tro på budgettet, så skal vi tro på, at alle de aktiviteter, som vi har sat i gang holder og er med til at give en god udvikling. Hvis vi omvendt er tvivlende, er det svært at bevise, at alt bliver succes og folk strømmer ind på arbejdsmarkedet og etablerer sunde virksomheder. Alt kan selvfølgelig mislykkes, og Nordjylland vil ligne en filial af Grækenland, hvilket jeg nægter at tro på. Desværre har jeg ikke en glaskugle, som jeg kan kikke i og konstatere, at jeg får ret.

Fakta:

Tag Fat er en kampagne, som Region Nord har iværksat. Formålet er at sætte fokus på innovation, som en drivkraft til vækst i det nordjyske erhvervsliv. Det er en regional dyst mellem små og mellemstore virksomheder om at blive nordjysk mester i innovation.

Bettina Kühn er iværksætter og direktør for Skagenfood. Firmaet leverer frisk fisk til døren sammen med spændende opskrifter.

Jacob Riisgaard er iværksætter, og betegnes som drengerøven, der lever af sin spille- og legetrang. Da han sælger diverse elektroniske spil

Finn Kjærsdam har været rektor for Aalborg Universitet siden 2005. Han er professor i fysisk planlægning.