Business Class

Regionen har sikker fod på sit klimaaftryk

Et nyt klimaregnskab viser, at Region Nordjylland som Danmarks eneste klimaregion er helt fremme i de grønne sko i indsatsen for at begrænse sin klimabelastning. Regionens sygehuse er blandt dem, der går forrest med bæredygtige forandringer.

50 % ekstra. Det er det flotte resultat, som Regionen har nået i sit målrettede arbejde med at begrænse sin CO2-udledning. Et netop offentliggjort klimaregnskab viser, at Regionen fra 2010 til 2011 formåede at reducere sin årlige CO2-udledning med 3 %, hvor målet i klimaregion-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening lyder på 2 %.

Tallet dækker Regionens CO2-udledning inden for energi og transport, mens klimaregnskabet viser, at der er opnået en reduktion på hele 7 %, hvis man ser på Regionens samlede klimafodaftryk, som også omfatter bl.a. medicin, testkemikalier, vask af linned og indkøb af kontorartikler.

Den positive udvikling er ikke mindst bemærkelsesværdig i betragtning af, at der til stadighed sker en vækst i omfanget af teknisk udstyr, som det er nødvendig for Regionen at anskaffe og anvende til gavn for behandlingen af især patienter på de nordjyske sygehuse. Derfor giver resultatet både stolthed og ekstra blod på tanden i Regionens forretningsudvalg, hvor det nye klimaregnskab netop har været drøftet:

– Kortlægning af Regionens CO2-udledning giver os mange knapper at trykke på i vores indsats for klimaet. Vi nøjes ikke længere bare med at spare på varmen og køre grønnere. Vi tager skridtet videre og ser på det samlede klimafodaftryk. Derfor har vi også klimaet med i tankerne når vi bl.a. udliciterer ambulancekørsel og indkøber varer og tjenesteydelser, forklarer regionsrådsformand Ulla Astman.

Det skal være slut med madspild på Sygehus Vendsyssel

En ting der er blevet tydeligt i kortlægningen af Regionens samlede klimafodaftryk er, at forplejning på sygehuse og institutioner giver en betragtelig CO2-udledning. Derfor er kampen mod madspild blevet udnævnt til et særligt indsatsområde, og på Sygehus Vendsyssel er man med helt i front.

Sygehuset har som det første i Danmark tilsluttet sig Miljøministeriets charter om mindre madspild, og i et målrettet initiativ følger de ansatte nu madens vej gennem sygehuset. Fra indkøb og produktion i køkkenet, over bestillinger fra afdelinger, til serveringen for patienterne og afslutningsvis hvad der kommer retur på bakkerne og ender i skraldespanden. Det er mundet ud i en række konkrete tiltag til at reducere madspildet.

– Nu registrerer vi løbende, hvad der kommer retur fra afdelingerne.
Hvis der kommer meget tilbage på en bestemt ret, så ændrer vi portionsstørrelsen, forbedrer kvaliteten eller undlader helt at lave den, forklarer Mona Stenskrog, afsnitsleder på Sygehus Vendsyssel.

Samtidig med at kampen mod madspild på sygehuse og institutioner fortsætter vil Regionen i de kommende år også sætte fokus på bl.a. miljøvenligt byggeri, el-biler, krav om energivenlig transport ved NT-udbud og energiforbrug som et generelt indkøbskriterium.