Business Class

Region Nordjylland giver 500.000 kr. til ny kultursatsning

Regionen går nu på jagt efter ”Kulturpunkt 2013” – et markant projekt, der kan samle en by eller et lokalområde omkring et innovativt kulturtilbud.

”Cold Hawaii” trækker surfere fra hele verden til Klitmøller, Aalborg sætter lighedstegn mellem forår og operafestival, ”Jazzy Days” gør i en uge landsbyen Tversted til et kulturcentrum med internationalt islæt og Løgstør viser med muslingefestivalen, at god mad, kunst og natur hører sammen. Og i Frederikshavn giver ”Tordenskioldsdage” hvert år et indblik i og forståelse for en svunden tid.

Fem eksempler på, at vi nordjyder ikke altid står med fødderne solidt plantet i mulden, men også tør tænke store tanker og slå ud med armene, når det gælder om at skabe noget kulturelt og vedkommende for både os selv og turisterne.

Og nu vil Region Nordjylland gerne give en halv million i støtte til et stort projekt, der kan danne et nyt unikt ”kulturpunkt” i Nordjylland.

– Vi er trætte af at blive sat i bås som Udkantsdanmark. Vi har vist, at der i Nordjylland findes mange ildsjæle, som kan skabe noget enestående og holdbart, når vi hjælpes ad om det. Det vil vi som region naturligvis gerne være med til at understøtte – derfor ”Kulturpunkt 2013”, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Skal finde en markant vinder

Selve projektet kan være snart sagt hvad som helst – så længe det kunstneriske og kulturelle niveau er højt, og der bliver etableret et bredt samarbejde mellem lokale kunstnere, foreninger og institutioner.

– Og så skal det være et markant projekt. Noget, der emmer af opfindsomhed, kulturel nysgerrighed og lokal sammenhængskraft. Om det så strækker sig ud over hele 2013 eller er koncentreret i en bestemt del af året er ikke afgørende, siger Ulla Astman.

Hun understreger, at selvom der kun bliver én vinder af ”Kulturpunkt 2013”, så håber hun, at konkurrencen bliver anledning til at udvikle idéer og nye kultursamarbejder mange steder i Nordjylland.

”Kulturpunkt 2013” er en del af Region Nordjyllands samlede kulturstrategi, hvori et af indsatsområderne er at synliggøre og realisere stedbundne kulturelle potentialer.