Business Class

Dansk sikker havn-effekt aftager

b09632_martin_lundholm_spar_nordEfter flere års næsten umættelig appetit på at investere i såkaldt sikre havne har investorerne nu ændret kurs. Også i Danmark aftager sikker havn-effekten, og over for euroen er den danske krone nu svækket til det laveste niveau i syv år.

Danmark og ikke mindst de danske boligejere har de seneste år haft stor gavn af Danmarks internationale status som sikker havn for de internationale investorer. Efterspørgslen har nemlig presset renterne i Danmark ned i rekordlave niveauer, men nu er udviklingen efter alt at dømme vendt. Investorerne er begyndt at trække pengene hjem fra sikre havne som danske obligationer, og det betyder stigende renter og en dansk krone, der nu er svækket til det laveste niveau over for euro siden 2006.

Stadig tillid til Danmark

Ifølge chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm er der ikke tale om, at udlandets tillid til Danmark er svækket. Der er derimod tale om en begyndende normalisering af markedet, og det reducerer generelt efterspørgslen efter sikre havne.

– Gældskrisen i Sydeuropa har sammen med ekstraordinære udlån fra ECB (Den Europæiske Centralbank) på godt 1.000 milliarder euro til Eurozonens banker skabt en enorm efterspørgsel efter blandt andet danske værdipapirer. Det er årsagen til, at boligejerne herhjemme i dag kan nyde godt af korte renter nær 0 procent, siger han og uddyber:

– Men nu er panikken omkring Sydeuropa aftaget, og ECB giver sidst i januar mulighed for, at de europæiske banker kan begynde at betale de 1.000 milliarder euro i ekstraordinære lån tilbage. Dermed forsvinder en del af de penge, der har været placeret i sikre havne som Danmark, Tyskland og Schweiz.

Martin Lundholm henviser til, at schweizerfrancen, der før krisen var en populær finansieringsvaluta i blandt andet Danmark, nu har brudt med flere års massiv styrkelse af valutaen.

Renteforhøjelse når som helst

Som følge af den svage danske krone forventer Martin Lundholm, at Nationalbanken når som helst forhøjer renten for at forsvare Danmarks fastkurspolitik over for euroen. Der vil i så fald være tale om den første selvstændige renteforhøjelse herhjemme siden 24. oktober 2008.

– Med den aftagende sikker havn-effekt og svækkelsen af kronen virker det efterhånden meget oplagt, at Nationalbanken hæver renten. Og i første omgang vil det formentlig være med 0,1 procentpoint, uddyber han.

Ingen grund til panik

I forlængelse af den faldende efterspørgsel efter danske værdipapirer som sikker havn opfordrer Martin Lundholm boligejere med rentetilpasningslån til at notere sig, at tiden med exceptionelt lave renter lakker mod enden.

– Selv om du i dag har et rentetilpasningslån, er der ingen grund til at gå i panik, for der bliver sandsynligvis tale om en langsom normalisering af de korte renter. De lange renter kan derimod godt vise sig at stige relativt hurtigt i løbet af 2013. Så hvis du overvejer at låse renten på dit boliglån fast, så er det en god idé at være beslutsom, mens det stadig er muligt at låse renten fast på omkring 3 procent, understreger han.